Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Marie en Ties zijn twee moeders die niet meer onder ons zijn, maar hun nagedachtenis leeft voort. In St. Cruz is CasMarie bij Mama Ties geopend, gericht op personen die aan dementie lijden.
Achter de opening van de opvang, waarover het Antilliaans Dagblad gisteren schreef, gaat een liefdevolle zorg van een familie schuil. Familieleden Fito Croes en Yvonne Escalona openen de deuren om andere mensen te kunnen helpen. Dat doen ze nu in St. Cruz., maar dat deden ze twintig jaar geleden als eerste in Savaneta.

F20 CasMarieMama Ties was de matriarch van de familie Croes-Lee. Haar kinderen en familieleden maken zich hard voor inclusie, waarbij respect en wederzijdse verantwoordelijkheid van belang zijn. De familie kent liefdesverdriet, met als dieptepunt in 2022 het verlies van een dierbare broer of zus, Mayrin, die de strijd tegen kanker verloor.

Mama Ties leerde haar kinderen om iets terug te geven aan de gemeenschap uit dankbaarheid. Op 22 december 2022 lanceerden de broers en zussen de Stichting Mama Ties, die zich inzet voor het verbeteren en uitbreiden van de geestelijke gezondheidszorg op Aruba. Mayrin speelde een cruciale rol bij de oprichting van de stichting, terwijl Fito zich inzette om het huis van hun moeder om te vormen tot een dagverblijf voor senioren. De stichting Mama Ties financierde de renovatie volledig. Daarna werd de faciliteit ter beschikking gesteld aan CasMarie.
CasMarie bij Mama Ties kan veertien personen dagelijkse interactie met leeftijdsgenoten bieden.

Marie was de vrouw van Boy Escalone. Zij kreeg op haar vijftigste Alzheimer. Over de ziekte was toen weinig bekend, waardoor hij weinig anders kon doen dan haar liefdevol steunen tot ze stierf. Na haar overlijden richtte Escalone zich op soortgelijke patiënten en begeleidde hun familieleden. Zijn dochters Yvonne, Dyane en Gisèle helpen daarbij. Dit was twintig jaar geleden de start van CasMarie in Savaneta. Bij CasMarie kunnen mensen met dementie overdag sporten, socialiseren en tijd doorbrengen, terwijl hun gezinsleden aan het werk zijn. Hoogopgeleid en ondersteunend personeel is er voor de mensen.

Minister Ursell Arends (Raiz) van Ouderenzorg wil meer soortgelijke voorzieningen in andere buurten op het eiland openen. Want de behoefte is groot. Mensen met dementie hebben constante zorg nodig. Dankzij dagopvang - zoals de Pasadia - kunnen kinderen hun zieke ouders of oudere familieleden toevertrouwen aan een verantwoordelijke zorg.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.