Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Arubaanse bevolking leeft ongezond, heeft een alcoholprobleem en eet te weinig groente en fruit. Bijna 80 procent van de bevolking heeft overgewicht en 46 procent lijdt aan obesitas. Dit is de uitkomst van het grote gezondheidsonderzoek Steps dat vorig jaar is gehouden.

ARUObesitasOnderzoekers bezochten in enkele maanden tijd in totaal 5.120 huishoudens, waarvan iets meer dan de helft (53 procent) meewerkte. De onderzoekers namen een enquête af. Na het afronden van de vragenlijst kwam - als de deelnemer instemde - een zogeheten prikker langs om bloed te prikken. Daarmee werd het glucosegehalte van de deelnemer gemeten. Het resultaat van de bloedmeting was direct bekend, zodat de deelnemer op dat moment al wist of hij een verhoogd risico op diabetes had. In die situaties kreeg de deelnemer het advies om een afspraak te maken bij de huisarts.
Het resultaat van de metingen wijst uit dat 78 procent van de bevolking overgewicht heeft en een kleine minderheid lijdt aan obesitas (een zware vorm van overgewicht). 24 Procent heeft een hoge bloeddruk. Opmerkelijk is dat 9 procent in de leeftijdsgroep van 18 tot 29 jaar een hoge bloeddruk heeft. 38 Procent van de bevolking valt in de risicogroep om een chronische ziekte - zoals diabetes - te krijgen.
Steps werd uitgevoerd door Directie Volksgezondheid (DVG) onder toezicht van de Pan American Health Organisation (Paho). Het programma heet Steps, omdat de eerste stap de vragenlijst is, de tweede stap was het bezoek van de prikker en de derde stap is het bekendmaken van de resultaten.
DVG en Paho presenteerden de cijfers afgelopen vrijdag aan de groep onderzoekers die het onderzoek uitvoerden. Volgens DVG maken de resultaten duidelijk dat Aruba een grote uitdaging heeft op het gebied van gezondheid en welzijn. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de bevolking te veel alcohol drinkt. Opmerkelijk is dat er weinig wordt gerookt. Alleen onder jongeren neemt het gebruik van de elektronische sigaret toe. De bevolking eet te weinig fruit en groente, de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie worden niet gehaald.
De minister van Volksgezondheid, Dangui Oduber (MEP), laat weten dat DVG bezig is om een strategie te ontwikkelen om met name obesitas aan te pakken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.