Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Honden moeten minimaal 6 maanden oud zijn en voorzien zijn van een chip, om de Verenigde Staten (VS) binnen te komen.

arupupHet Centers for Disease Control and Prevention (CDC) voert deze regel vanaf 1 augustus in. Arubaanse dierenwelzijnsinstanties zitten met de handen in het haar, want zij kunnen daardoor puppy's niet meer een goed thuis buiten Aruba geven.
Het CDC heeft de regels aangescherpt. Behalve een leeftijdsgrens, moeten alle dieren gezond zijn en een ontvangstbewijs van het CDC hebben. Ook moeten ze beschikken over de vereiste vaccinatie- en veterinaire documenten. Het hangt daarnaast van het land van herkomst af, of er nog andere aanvullende regels zijn. De regel is ook van toepassing voor honden die al in de VS waren, het land hebben verlaten en weer terugkeren.
Op de website van het CDC staat een tool (DogBot) waarmee iemand kan bepalen welke regels voor de hond gelden. Wie zich niet aan de CDC-regel houdt, loopt een kans dat het dier de toegang tot de VS wordt geweigerd en wordt teruggestuurd. Dat gebeurt op kosten van de eigenaar.
Luna Foundation trekt op Aruba aan de bel, omdat de VS een van de landen is waar honden die van straat zijn gered, naartoe worden gebracht. ,,We hebben pleeggezinnen, vluchtvrijwilligers en adoptanten nodig.” Elke vorm van donatie en aanbod van hulp telt. Laten we samen vóór 1 augustus het verschil maken.” Bij Luna Foundation zitten ruim 40 puppy’s die moeten verhuizen. Sommige honden wegen meer dan 15 pond.
De VS worden strenger, omdat ze hondsdolheid willen voorkomen. De Verenigde Staten hebben in 2007 hondsdolheid geëlimineerd, maar hondsdolheid wordt op dit moment in meer dan 100 landen niet onder controle gehouden. Door de strengere regelgeving streeft CDC ernaar de Amerikaanse families, gemeenschappen en huisdieren te beschermen tegen hondsdolheid.
Op de website van het CDC staat een lijst van landen die een verhoogd risico vormen tegen hondsdolheid. Aruba staat niet op die lijst.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.