Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,De gegevens waarover de huidige regering beschikt, zijn dezelfde data van het exploratieproject dat is uitgevoerd tijdens onze regeerperiode 2010-2017. Er is geen nieuw gas gevonden.”

F18 ARUOP GasvondstDat zegt parlementariër Mike de Meza (AVP), in een reactie op het nieuws van Energieminister Glenbert Croes (MEP) dat er ‘mogelijk gas ten noordoosten van Aruba’ is gevonden. De Meza was minister van Energie. ,,Minister Croes praat over dezelfde gebieden tussen het noordoosten en noordwesten die in de tijd van de kabinetten Eman I en II door Repsol zijn gelokaliseerd.”

De Meza vindt dat minister Croes ten onrechte met de eer strijkt en voelt zich geroepen om de informatie recht te zetten. Hij spreekt zich uit, samen met collega-parlementariër Arthur Dowers (AVP). Beide parlementariërs vinden dat de MEP-minister pronkt met de veren van een ander. ,,Het zoeken naar gas en olie is begonnen onder het bewind van AVP en niet door MEP.”

De ex-minister van Energie bevestigt dat het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil & Gas wereldwijd een bekend bedrijf is. ,,Die informatie is wel correct.”
De Meza stelt de AVP zeven jaar lang heeft gewerkt aan het gasproject. ,,Wij kwamen met Repsol en Total. In die tijd heeft Repsol vijf gebieden gevonden, en dat zijn dezelfde vijf gebieden waarvan minister Croes nu de indruk wekt dat het nieuwe vondsten zijn. Het was echter de vertrekkende regering Eman II die het project achterliet voor het eerste kabinet Wever-Croes. De proefboringen moesten toen nog beginnen.”

Wat volgens De Meza ook niet klopt, is dat de gebieden dezelfde grootte hebben als La Perla in Venezuela. ,,Ik beschouw deze bewering als politieke propaganda vanuit minister Croes.” De Meza vindt dat een zaak als het vinden van gas of olie serieus is. ,,Laat experts zich hierover uitspreken en ga er niet als politicus mee aan de haal.”

De Meza stelt ook dat het kabinet Wever-Croes besloot om het project stil te leggen. ,,Na de vondst van de gebieden is er niets meer gedaan. Binnen de regering was niet voldoende steun. We zijn nu zes jaar verder en Aruba gaat zich weer voorbereidingen op een verkiezingsperiode. En nu zien we dat de regering wel vindt dat Armstrong mag verder gaan met het project.”
De AVP-parlementariër vindt dat er gesprekken moeten komen met Repsol, British Gas en Total, zodat kan worden gepeild of er nog interesse is om verder te gaan met het project. ,,Er is in dit project meer dan 80 miljoen dollar geïnvesteerd in het verleden. Een proefboring kost makkelijk 20 miljoen dollar. Die investering heeft echter geen zin als er geen bedrijf is dat interesse heeft in de olie of gas.” De Meza wijst erop dat de bedrijven wereldwijd meer projecten hebben. ,,Doe je als regering niets, dan gebeurt er ook niets.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.