Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het jaar opent met nieuwe toerismerecords. Aruba verwelkomde in januari bijna 99.000 bezoekers, dat is 18,4 procent meer dan vorig jaar. Aruba Tourism Authority (ATA) ziet bovendien dat 36 procent van de toeristen een vakantiewoning boekte. Dat is meer dan het aantal toeristen dat naar een hotel ging.

F14 ARU vakantiewoningen populairder cmyk,,Veelbelovend voor de rest van het eerste kwartaal”, noemt ATA deze cijfers. De toerisme-autoriteit blijft zich richten op het High Value-Low Impact-model, dat een balans is tussen de economische waarde van toeristen en Aruba als een bestemming.

De toename van 18,4 procent is vergeleken met een jaar geleden. Van de afgerond 99.000 bezoekers koos 30 procent voor een timeshare en 19 procent boekte een hotel Europees Plan. 14,2 procent verbleef in een all-inclusieve hotel.

ATA heeft informatie over de landen waar de toeristen - die Aruba in december bezochten - vandaan kwamen. Ruim 80 procent is afkomstig uit Noord-Amerika. Bijna 13 procent komt uit Latijns-Amerika en 5 procent komt uit Europa.

De kwaliteit van toeristen wordt op verschillende manieren gemeten. Zo wordt gekeken naar de gemiddelde prijs per nacht. De Centrale Bank van Aruba (CBA) registreert de Tourism Credits. In het derde kwartaal van 2023 stegen de Tourism Credits met 3 procent, ten opzichte van 2022. Een optelling van het eerste, tweede en derde kwartaal laat een stijging van de Tourism Credits zien van 15 procent. ATA is nog in afwachting van de nieuwste statistieken om het vierde kwartaal van 2023 met 2022 te kunnen vergelijken. Ook wordt de gemiddelde bezettingsgraad van vakantiewoningen bekeken. Deze steeg naar 77,9 procent in januari 2024 vergeleken met de 67,7 procent in januari 2023. De inkomsten zijn gestegen met 51 procent.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.