Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Sociaal Psychiatrische Dienst (SPD) en de Foundation for Managing Addiction in Aruba (FMAA) werken voortaan onder één dak.

aruhuntoDe nieuwe stichting Hunto (‘Samen’) behandelt personen die in geestelijke problemen verkeren. Het doel is om de wachtlijsten te verminderen en personen sneller de noodzakelijke behandeling te geven.
Het gebouw waarin de stichting Hunto zit, werd vorige week feestelijk geopend. Vanuit de Caya Appeldam in Dakota werken de hulpverleners va SPD en FMAA samen. Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) en minister Rocco Tjon (MEP) van Justitie en Sociale Zaken hielden een toespraak.
De premier benadrukte dat geestelijke gezondheidszorg op Aruba een probleem is. Professionals zien dat kinderen op steeds jongere leeftijd verslaafd raken. ,,We hebben als regering in het verleden vaker geprobeerd om deze problematiek aan te pakken, maar de coronapandemie verhinderde dit. Sterker nog, deze pandemie maakte het probleem erger.”
Nu de pandemie achter de rug is, kan de regering het project weer oppakken. ,,We hebben besloten om de geestelijke gezondheidszorg naar het niveau van een crisis te tillen, waardoor geld beschikbaar komt. Het resultaat zien we nu, niet alleen de start van de stichting Hunto, maar nu ook in hun eigen gebouw.”
Minister Tjon ziet Hunto als een symbool van hoop. ,,Geestelijke gezondheidszorg domineert onze samenleving enorm. Dat is vaak in stilte of mensen worden gestigmatiseerd. De stichting Hunto is een fysieke integratie van de psychiatrie en de behandeling van verslaafden. Het laat zien dat we met elkaar willen samenwerken om de bestaande hindernissen weg te halen.” Die integratie was noodzakelijk, omdat de instituten weliswaar op hetzelfde vakgebied werkten en met dezelfde doelgroepen en problematiek, maar ze werkten te veel langs elkaar heen. In de stichting Hunto kunnen ze makkelijker samenwerken.
Het gebouw in Dakota bestaat uit twee delen. Een gedeelte voor de hulpverlening aan volwassenen en een gedeelte waar jongeren en kinderen hulp wordt geboden. Hier is bewust voor gekozen, zodat beide leeftijdsgroepen niet met elkaar in contact hoeven komen.
Wever-Croes is heel trots op iedereen die heeft bijgedragen aan de start van de stichting Hunto. Ze bedankte in haar toespraak specifiek minister Glenbert Croes (MEP) die in die tijd met dit project is begonnen. Ook collega Rocco Tjon (MEP) werd genoemd, hij nam de portefeuille van Croes over en zorgde dat zijn ministerie het project doorzette.
Tjon stond stil bij de lange strijd die is geleverd om de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. ,,De mensen die de moed hebben om hulp te vragen, die mensen bewonderen we enorm.” De bewindsman ziet de start van de stichting als een nieuw hoofdstuk om geestelijke gezondheidszorg toegankelijker te maken. ,,Het is letterlijk en figuurlijk de eerste steen om verandering te brengen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.