Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De luchtgrens tussen Venezuela en Aruba blijft nog zeker tot 23 maart gesloten. De autoriteiten hopen wel om in het eerste kwartaal een beslissing te nemen of de grens in 2024 kan worden heropenend. De Kamer van Koophandel spreekt zich intussen uit voor het heropenen.

F18 ARU Beslissing grensDe grens tussen Venezuela en Aruba is sinds 2019 gesloten, nadat het Latijns-Amerikaanse land eenzijdig besloot om de grens met Aruba te sluiten. Vier jaar later, in mei 2023, ging de zeegrens weer open. Daar waren veel onderhandelingen voor nodig en tussen de autoriteiten werden strenge afspraken gemaakt. Zo mag de bemanning van boten Aruba niet binnen, zij moeten in de haven blijven. Aan dat verblijf zijn restricties verbonden, onder andere over het aantal dagen dat ze in de haven kunnen blijven. Het heropenen van de zeegrens maakte vrachttransport weer mogelijk, waardoor Aruba wordt voorzien van fruit en groenten uit Venezuela.

De gesprekken over de luchtgrenzen zijn gaande. Elke paar maanden wordt de beslissing verlengd om de luchtgrens gesloten te houden. Dat is ook nu gebeurd. De luchtgrens blijft nog zeker drie maanden gesloten. Toch houdt minister-president Evelyn Wever-Croes (MEP) een slag om de arm en zegt dat het de intentie is om eind maart een beslissing te nemen of de grens in 2024 wel of niet open gaat.

De Kamer van Koophandel (KvK) heeft zich enkele dagen geleden uitgesproken over dit thema. De nieuwe voorzitter van de KvK, Diederik Kamerling, is van mening dat Aruba de grens volledig moet openen voor producten en goederen. ,,Voor passagiers is het nog te vroeg, stap voor stap is een goede aanpak.” Kamerling zei dit in een interview met NoticiaCla. Op de vraag waarom het nog te vroeg is om passagiers weer te laten vliegen tussen beide landen, zegt Kamerling dat hij de ‘zorgen’ van de regering goed begrijpt. ,,De regering is bang voor migratie vanuit Venezuela.”

De KvK volgt de ontwikkelingen in Venezuela, zegt Kamerling. ,,Er zijn gesprekken met de autoriteiten, we zien de economie groeien. Recent was er een virtuele handelsmissie. De plannen zijn om dit jaar een fysieke handelsmissie te organiseren. De veiligheid in Venezuela neemt toe en ze hebben nu ook de dollar ingevoerd.” Door deze positieve ontwikkelingen ziet de voorzitter dan ook geen problemen om de luchtgrens voor vracht te heropenen. ,,Als dat positief verloopt, kan ook naar passagiers worden gekeken.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.