Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Utiliteitsbedrijven Elmar en WEB zijn er donderdagavond om 19.33 uur in geslaagd om heel Aruba weer van elektriciteit te voorzien. Het waterbedrijf is dezelfde avond nog door het stof gegaan en heeft ‘sorry’ gezegd tegen al zijn klanten.

ARUWEBDe brown-out - een situatie waarbij een groot deel van het eiland zonder stroom zit - begon donderdag iets na 17.00 uur en duurde ruim 2,5 uur. Ook de watertoevoer lag in delen van het eiland plat of de druk was minder. Bij een black-out heeft het hele eiland geen stroom, maar donderdagavond hadden sommige delen van het eiland wel gewoon elektriciteit.
Woordvoerder Asja Dongen liet via de pers weten dat WEB ‘sorry’ zegt. ,,We bieden onze excuses aan voor het ongemak dat de brown-out heeft veroorzaakt. We zijn ons er zeer goed bewust van dat een onderbreking van de stroomvoorziening, al dan niet in combinatie met een onderbreking van de levering van water, niet prettig is en niet uitkomt.” Het bedrijf liet weten dat de medewerkers van de productie van stroom en water, de medewerkers van onderhoud, de medewerkers van technische zaken, de medewerkers van distributie en de afdeling Communicatie hun uiterste best hebben gedaan om de brown-out zo snel mogelijk op te lossen. ,,We bedanken iedereen voor het begrip en het geduld.”
Personeel van WEB zou donderdagavond een eindejaarsviering hebben. Het bedrijf nam echter de beslissing om deze viering uit te stellen. ,,Het is niet gepast om tijdens een brown-out door te gaan met het feest”, vond de directie. Aan de medewerkers is begrip gevraagd. ,,Alle aandacht is gericht op het herstellen van de stroomvoorziening.”
Overigens lag niet alleen het elektriciteitsnetwerk plat, ook de toevoer van water was op meerdere plekken een probleem. WEB legde donderdagavond uit dat de oorzaak van de stroomstoring kortsluiting in een transformator van WEB was. Dit had ook effect op het pompsysteem van WEB. Dit systeem, dat op stroom werkt, zorgt ervoor dat water kan worden gedistribueerd. Door de stroomstoring kon het systeem minder hard pompen, waardoor de waterdruk op diverse plekken minder werd of helemaal uitviel.
Personeel van WEB is direct met de pompen aan de slag gegaan om deze weer op te starten. Intussen waren andere collega’s bezig om de stroomvoorziening bij de onderstations van Elmar weer te herstellen. WEB laat weten dat het herstarten uiterst voorzichtig moet gebeuren, om te voorkomen dat de plant opnieuw uitvalt. ,,De situatie is zeer gevoelig”, aldus WEB donderdagavond.
De eerste gebieden die weer op stroom werden aangesloten, waren de hotels en het ziekenhuis. Daarna volgde het gebied van Palm Beach en Noord. Het volgende gebied dat weer stroom kreeg was St. Cruz, Savaneta en Pos Chikito. Als laatste gebied werden San Nicolas en Imsan weer aangesloten.
Woordvoerder Asja Dongen meldde om 19.33 dat het hele eiland weer van stroom was voorzien.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.