Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De openbare aanbesteding voor de bouw van de nieuwe dienst Departamento di Control di Animal is dinsdag geopend. Bedrijven die interesse hebben, kunnen tot uiterlijk 20 december reageren.

F14 ARUOP Aanbesteding hondencentrum cmykDe noodzaak voor de dienst is groot, want het straathonden- en -kattenprobleem verergert. Minister Ursell Arends (Raiz) van Natuur heeft dat maandag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Aruba voerde in 2012 de hondenwet in, met het doel om het toenemende aantal straathonden en -katten aan te pakken. Het eerste kabinet Wever-Croes ontwikkelde een nationaal plan. In het tweede kabinet Wever-Croes heeft de minister van Natuur het plan aangepast naar het National Plan for Stray Animals (NPSA).

Vanuit het NPSA zijn al diverse initiatieven gestart. Zo is er een database opgezet om huisdieren te registreren. Voor scholen worden voorlichtingsmaterialen ontwikkeld. Diereneigenaren worden aangesproken via een campagne om ze er op te wijzen dat ze verantwoordelijk zijn voor hun dieren. Binnenkort start de overheid een eindejaarscampagne om dieren te laten chippen. Dieren die gechipt zijn, kunnen makkelijker worden opgespoord als ze tijdens vuurwerk schrikken en weglopen.

Afgelopen maandag kwam de aankondiging dat de voorbereidende fase voor de bouw van de Departamento di Control di Animal van start gaat. Arends stelt dat deze dienst het centrum moet worden om de situatie met honden en katten op straat meer effectief onder controle te houden. Honden en katten die van straat worden gehaald, hebben aandacht en zorg nodig. Het doel is dat de eigenaar wordt opgespoord of dat er een nieuw thuis wordt gevonden. Het nieuwe centrum zal niet alleen plaats bieden aan honden en katten, maar ook andere dieren opvangen die onder het verdrag van Cites vallen.

De overheid heeft al data verzameld en is met diverse activiteiten aan de slag gegaan. De problemen met straathonden en -katten zijn echter verergerd. Het Centro di Control di Cacho zit vol en de stichtingen waarmee wordt samengewerkt, zitten ook aan hun maximale capaciteit. Het is de minister duidelijk dat er aan ‘symptoombestrijding’ wordt gedaan, wat niet het gewenste resultaat geeft. Om die reden kondigt de minister aan dat er een ander beleid komt, waarbij de nadruk op preventie ligt. De bewindsman wil graag dat Aruba wordt erkend als een land waar men dieren beschermt. De bevolking moet zich nog bewuster worden van het probleem. De dieren zelf vormen het probleem niet, het zijn de mensen die het probleem zijn. Het gebrek aan liefde, respect en gevoel voor verantwoordelijkheid leidt tot dierenmishandeling.”

In een samenleving die bekend staat als gastvrij, is het te betreuren dat we geen respect hebben voor onze huisdieren, vindt de minister.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.