Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Justitieminister Rocco Tjon (MEP) is bereid om naar het parlement te komen om vragen te beantwoorden over de lease van de politiehelikopter.

arupolitiehelikopterEen Colombiaanse nieuwszender bracht het nieuws dat de eigenaar van leasemaatschappij Aérea de Ibagué (SAS) zich heeft aangegeven bij de Amerikaanse Drug Enforcement Administration in verband met drugshandel. Arubaanse media namen het nieuws over.
Minister Tjon heeft in een persconferentie op de situatie gereageerd. ,,De regering is sinds 2022 op de hoogte van de situatie van deze persoon. We hebben onderzoek laten doen, due diligence, om vast te stellen of het leasebedrijf voldoet aan de voorwaarden die in het contract staan. Een van de voorwaarden is dat er geen juridische issues mogen zijn.” De bewindsman zegt dat de persoon in kwestie geen eigenaar en geen aandeelhouder van het bedrijf is, maar gewoon een medewerker. ,,Het arbeidscontract met deze persoon is in december 2020 beëindigd. Aruba heeft niets met deze persoon getekend.” De minister is bereid om naar het parlement te komen om vragen van parlementariërs over dit thema te beantwoorden. Tjon zegt ook toe dat hij alle relevantie documenten met het parlement zal delen.
Oppositiepartij MAS heeft hierop gereageerd door schriftelijke vragen te stellen aan de minister. Partijleider Marisol Lopez-Tromp vraagt Tjon om het leasecontract van de helikopter beschikbaar te stellen aan het parlement. Ze wil ook weten of het leasecontract nog van kracht is. NoticiaCla meldt dat SAS in 2019 de helikopter leasete aan het Korps Politie Aruba (KPA). Op een foto uit dat jaar is te zien dat Justitieminister Andin Bikker het contract met de leasemaatschappij tekende. Lopez-Tromp vraagt aan de huidige minister van Justitie of de eigenaar van SAS is gescreend voordat het contract werd getekend. Als dat is gebeurd, is dat gedaan door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTVI) of door de Veiligheidsdienst Aruba (VDA)?
De parlementariër wil verder weten hoeveel geld er met dit contract is gemoeid. Ze vraagt Tjon of er een openbare aanbesteding heeft plaatsgevonden of welke andere procedure er is gevolgd om deze leasemaatschappij te selecteren. Welke andere bedrijven waren in beeld?
Lopez-Tromp vraagt opheldering over de manier van betalen. Gaat dat via Directie Financiën of via een advocatenkantoor. Ook wil ze weten wat de vereisten waren voor het contract. Hoeveel piloten zijn beschikbaar? Ze vraagt zich ook af of de leasemaatschappij voor deze dienstverlening zorgt.
Het gaat om Eduardo Restrepo Osorio die zichzelf heeft aangegeven bij de Amerikaanse drugsautoriteiten. Overigens gebeurde dit al in juni, maar de Colombiaanse nieuwssite El Colombiano publiceerde er afgelopen weekend pas over. Dat bericht is door Arubaanse media opgepikt. NoticiaCla schrijft dat het onduidelijk is of het contract uit 2019 nu nog geldig is en of het om dezelfde helikopter gaat die nu vliegt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.