Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Koninklijke Nederlandse Munt heeft, in opdracht van de Centrale Bank van Aruba (CBA), de herdenkingsmunt voor 100 jaar Luchtvaart Aruba geslagen.

F14 ARUeerste munt1Tijdens een evenement bij Dakota Airport had minister Xiomara Maduro (MEP) van Financiën en Cultuur afgelopen vrijdag de eer om de eerste zilveren munt te slaan. Dakota Airport is het gebouw dat als eerste luchthaven van Aruba fungeerde. Tijdens het evenement is bekendgemaakt dat dit gebouw officieel de status van monument heeft gekregen. Aruba Airport Authority (AAA) heeft dit bekendgemaakt.

De munt ‘100 jaar Luchtvaart Aruba’ heeft een beperkte oplage van 700 stuks. Op de voorzijde staat een kaart van Oranjestad, met op de voorgrond een US Navy Curtiss H-16 vliegtuig. Dat is het vliegtuig dat in 1923 voor het eerst landde in de Paardenbaai. Op de keerzijde van de munt staat het wapen van Aruba. Aan de linkerkant staat de Arubaanse vlag in kleur.

De Koninklijke Nederlandse Munt maakt sinds 1567 het Nederlandse muntgeld. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5 van producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten, Koninklijke onderscheidingen en munten voor verzamelaars. Het bedrijf is sinds 2020 gevestigd in het Nederlandse Houten.

De CBA brengt de Arubaanse florin in omloop. De munt is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar tegen een koers van 1,79 florin tegenover 1 dollar. Dit is een vaste wisselkoers. Een taak van de Bank is om de waarde van de florin ten opzichte van de dollar te behouden en te zorgen voor een solide en integer financieel systeem.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.