Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Directie Volksgezondheid (DVG) heeft tussen 4 maart en 27 juli het gezondheidsonderzoek Steps uitgevoerd. Iets meer dan 5.100 huishoudens werden bezocht. Het veldwerk is afgerond, het eindresultaat wordt naar verwachting aan het einde van het jaar gepubliceerd.

dvgDVG deed dit onderzoek samen met de Pan American Health Organization (Paho) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Via het CBS werden 5.120 huishoudens geselecteerd. Enquêteurs bezochten deze adressen en selecteerden tijdens dat bezoek via een tablet één gezinslid die vragen kreeg over zijn of haar gezondheid. Het ging over thema’s zoals fysieke gezondheid, mentale gezondheid en eet- en beweeggewoontes. Dat was Stap 1. Tijdens Stap 2 werden onder andere gewicht en bloeddruk gemeten.
Aan Stap 1 en Stap 2 werkten 2.737 van de 5.120 huishoudens mee, wat neerkomt op een respons van 53 procent.
Stap 3 was het prikken van bloed. Dat gebeurde tijdens een vervolgafspraak. Een prikker bezocht de mensen thuis en nam bloed af. Via een meetapparaat dat de prikker bij zich had, werd het resultaat van cholesterol en suikergehalte binnen enkele minuten bekend. Hoeveel mensen aan Stap 3 hebben meegedaan, is door DVG nog niet bekendgemaakt.
Een aantal enquêteurs en prikkers is door DVG tijdelijk ingehuurd om het veldwerk te doen. Afgelopen vrijdag organiseerde DVG een afsluitende bijeenkomst om iedereen te bedanken voor hun inzet. Dat het veldmerk niet altijd makkelijk was, beamen DVG en ook de minister van Volksgezondheid, Dangui Oduber (MEP).
Veel deelnemers hebben het onderzoek als positief ervaren. DVG kreeg de terugkoppeling dat mensen het goed vonden dat het gezondheidsonderzoek bij hen thuis plaatsvond en compleet gratis was.
Steps wordt door Paho wereldwijd gehouden. Het resultaat van het onderzoek op Aruba levert een beeld van de algemene gezondheid en de ontwikkeling van chronische ziektes. Het is daarna aan de regering om nieuwe beleidsstappen te ondernemen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).