Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De tarieven van invoerrechten van diverse producten gaan omlaag. Zo gaat het tarief van elektrisch vervoer van 2 procent naar 0 procent, bouwmaterialen gaan van 10 procent naar 6 procent. De regering compenseert op deze manier de stijgende inflatie van 0,7 procent.

aruinflatiePremier Evelyn Wever-Croes (MEP) belegde vrijdag een persconferentie om de compensatiemaatregelen aan te kondigen. De regering is bezig om grens-bbo in te voeren. Uit een recent onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) blijkt dat de inflatie op Aruba weliswaar aan het afnemen is, maar dat de grens-bbo toch zorgt voor een inflatiestijging van 0,7 procent. De regering reageert hierop door diverse invoerrechten te verlagen.
Diverse etensproducten vallen voortaan onder het 0 procent-tarief. Zoals melk, yoghurt, chocolademelk en ingevroren fruit en groenten. Ook zalm, tonijn en sardientjes uit blik, hondenvoer en kattenvoer horen in deze categorie.
Apparaten die op schone energie draaien, hadden een tarief van 2 procent. Ook deze producten vallen voortaan onder het 0 procent-tarief. Het gaat om inverter airco’s, wasmachines, drogers, koelkasten, duurzame verlichting en zonnepanelen.
Het importeren van elektrische voertuigen was 2 procent en wordt nu 0 procent. Dat is gunstig voor kopers van een elektrische auto’s, fietsen en scooters. De invoerrechten van reguliere auto’s worden verlaagd tot 32 procent. Voor een auto met een waarde van 30.000 florin, betaalt de dealer 5.400 florin. Wie zelf de auto importeert, betaalt 3.300 florin invoerrechten. Voor een iets duurdere auto (35.000 florin) zijn de invoerrechten bij de dealer 6.300 florin. Wie een auto koopt die duurder is dan 50.000 florin, moet 9.000 florin aan invoerrechten betalen.
Educatieve materialen hadden 6 procent aan invoerrechten, dat is verlaagd naar 0 procent. Het gaat om kinderboeken, schilderboeken en atlassen. Baby-artikelen hadden een tarief van 12 procent, dat wordt verlaagd naar 6 procent. Ook muziekinstrumenten worden goedkoper, het tarief daalt van 22 procent naar 12 procent.
Overigens is de verlaging van de invoerrechten niet beperkt tot deze producten. De minister-president zei in de persconferentie dat er aan een lijst wordt gewerkt zodat iedereen precies kan zien welke producten onder de compensatiemaatregel vallen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.