Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De autoriteiten hebben ingegrepen nadat de illegale dump bij Matadera opzettelijk in brand werd gestoken. De overlast in de buurt is groot.

ARUMatadera1Minister Ursell Arends (Raiz) van Natuur kwam afgelopen donderdag zelf naar Matadera toe om de situatie te bekijken. Dienst Openbare Werken (DOW) en Bureau City Inspector konden het terrein opkomen en hebben er opgeruimd. Het bedrijf Torres hielp mee om het terrein te ‘openen’. Dijkhoff Cleaning & Services en Ecotech stelden materialen beschikbaar. Minister Arends zegt deze bedrijven en instanties dankbaar te zijn voor hun inzet.
Matadera is geen officiële stortplaats, maar de locatie wordt door burgers wel gebruikt om afval te dumpen. ,,Illegaal dumpen is niet nodig en niet acceptabel”, aldus de minister. De overheid werkt samen met bedrijven om afval op een verantwoorde manier te verwerken. Huisafval kan gewoon in de afvalbak van Serlimar of Ecotech. ,,Burgers kunnen zelf kiezen welk bedrijf hun huisafval ophaalt”, zegt Arends.
Het illegaal dumpen bij Matadera is niet recent, dit gebeurt al jaren. Het ministerie van Natuur heeft de app Fixi ontwikkeld, waarin burgers een klacht kunnen indienen over vormen van overlast. In Fixi wordt regelmatig geklaagd over Matadera. Het ministerie van Natuur handelt de klachten af.
Om Matadera en andere illegale stortplaatsen aan te pakken, is volgens de minister een goede samenwerking tussen diverse stakeholders nodig. Feit is dat de dump van Matadera niet past in de visie van het huidige afvalbeleid. Burgers moeten zich aanpassen aan dit nieuwe beleid en dat kost tijd.
De minister wil een openbare aanbesteding houden om een bedrijf te vinden dat illegale dump gaat opruimen. Directie Natuur en Milieu is bezig om de Terms of Reference (ToR) hiervoor op te stellen. Als dit klaar is, zal de openbare aanbesteding plaatsvinden.
www.trashtocasharuba.org

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.