Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De zeegrens tussen Venezuela en Aruba is sinds 1 mei officieel geopend. Wanneer de luchtgrens open gaat, dat kan premier Evelyn Wever nog niet zeggen. ,,Daarover moeten de nodige onderhandelingen nog worden gevoerd.”

ARUVenezuelaDe eerste stap was om de zeegrens weer te openen. Na veel overleg tussen beide landen zijn er concrete afspraken gemaakt. Het ging om strikte voorwaarden waarover Aruba en Venezuela overeenstemming moesten hebben. De premier legt uit dat de boten die uit Venezuela komen, onder de verantwoordelijkheid vallen van een agentschap op Aruba. ,,Dit houdt in dat geen enkele boot tot Aruba wordt toegelaten als er geen instructies van een agentschap zijn. De bemanning heeft geen visum en kan Aruba niet binnen. Ze kunnen wel maximaal 48 uur op het haventerrein blijven.”
Hoewel de zeegrens weer open is, zijn er nog geen boten binnengevaren. De reden is dat er diverse papieren nodig zijn om de grens over te steken. Het kost tijd om die documenten in orde te maken. ,,Dat zal binnenkort geregeld zijn. Aruba kan dan beginnen met het importeren van fruit, groenten, voedsel in blik en bouwmaterialen. Die prijzen zullen een stuk lager zijn dan de huidige prijzen”, stelt Wever-Croes. Het is een van de manieren waarop de regering probeert om het dagelijks leven op Aruba goedkoper te maken.
,,De regering heeft er alle vertrouwen in dat de aanpak om de zeegrens te openen, ervoor zorgt dat de veiligheid gewaarborgd wordt. Als dit eenmaal loopt, beginnen de onderhandelingen om de luchtgrens te openen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.