Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Elmar krijgt van de regering tot vrijdagmiddag 12.00 uur de tijd om met een financieel voorstel te komen voor het tarief van elektriciteit.

F18 ARUOP Regering legt druk op Elmar2Minister Geoffrey Wever (Raiz) van Economische Zaken en minister Glenbert Croes (MEP) van Energie hebben dit ultimatum schriftelijk aan Elmar gesteld. De huidige tarieven van elektra zijn in strijd met de concessievergunning, zegt Wever, en dit moet zo snel mogelijk worden hersteld.
Het tarief van elektra is vorig jaar augustus verhoogd. Het zou om een tijdelijke verhoging gaan, van zes maanden. De bevolking voelt de hoge tarieven hard in de portemonnee, zeggen de bewindslieden. De hoge energieprijzen drukken ook op de operationele kosten van het bedrijfsleven. Dit heeft inflatie tot gevolg.

Minister Wever legt uit dat de afspraak met de regering was dat de tariefsverhoging van kracht was tot februari. ,,Vanaf februari zou het oude tarief weer worden berekend. Dat is echter niet gebeurd.”
Elmar heeft aan klanten de rekening van februari gestuurd en daarop wordt het hoge tarief gerekend. ,,De regering heeft hier geen goedkeuring voor gegeven”, zegt Wever. ,,De bedragen die op deze facturen staan, zijn niet correct. We hebben Elmar meerdere keren hierover geïnformeerd.” Met ‘we’ doelt Wever mede op minister Croes.

De Energie-minister is al enkele weken met de utiliteitsbedrijven in gesprek. Hij zegt dat WEB, Elmar en Utilities bezig zijn om een nieuw financieel voorstel te doen. De ministers hebben Elmar nu als deadline gesteld dat ze dit voorstel uiterlijk vrijdag 12.00 uur willen ontvangen.
WEB en Elmar hebben vorig jaar in juli aan de regering laten weten dat de tarieven van water en elektra moesten worden verhoogd, vanwege de stijgende brandstofkosten. De regering ging er mee akkoord dat de tarieven gedurende zes maanden omhoog gingen, vanaf augustus. Daarna zouden WEB en Elmar met een evaluatie komen wat er met de tarieven moest gaan gebeuren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.