Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Arubaanse regering en Aruba Ports Authority (APA) hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend met Jacksonville Ports Authority (Jaxport). Dit is de grootste containerhaven in Florida, Verenigde Staten.

ARUJaxDe ondertekening vond maandag plaats bij Jaxport. Namens Aruba zetten premier Evelyn Wever-Croes (MEP) en minister Dangui Oduber (MEP) hun handtekening. De onderhandelingen hebben drie jaar geduurd, zo laat de regering weten in een persbericht.
In de MoU staat dat Jaxport de Arubaanse haven gaat helpen met het verder ontwikkelen van de containerhaven. Aruba kan hierdoor meer vrachtlijnen openen tussen de Verenigde Staten en Aruba. Op dit moment heeft Aruba één vrachtlijn, met Miami. Aruba moet bijna alles importeren. De importprijzen zijn wereldwijd gestegen en dat zorgt voor een toename in de exportprijzen. Producten die via Miami binnenkomen, zijn heel duur. De regering zoekt daarom naar alternatieven om de importkosten te verlagen.
Aruba wil ook het cruisetoerisme verder ontwikkelen. Steeds meer cruiseschepen varen op lng (liquefied natural gas). Aruba is bezig om dit gas te gaan aanbieden. Jaxport werkt ook met lng en is op dit gebied met Aruba in gesprek.
De gesprekken om met Jaxport te gaan samenwerken, zijn volgens de premier in 2020 begonnen. Tijdens de pandemie was het niet mogelijk om verder te praten, toen werden de onderhandelingen stilgelegd. Een jaar geleden zijn de gesprekken hervat. Een delegatie van Jaxport kwam in januari van dit jaar naar Aruba en raakte hier overtuigd van de samenwerking.
Voor Aruba is het akkoord erg belangrijk, omdat het MoU sterke commerciële banden oplevert met de VS. Door het MoU wordt Jaxport een strategische partner van Aruba. Dit is voordelig voor nieuwe vrachtroutes en er zullen meer mogelijkheden komen voor de vrachtterminal van APA.
De premier is blij met het MOU. ,,Aruba heeft een harde klap gekregen van de pandemie, omdat we van toerisme afhankelijk zijn. We zijn nu aan het herstellen van de pandemie. Herstel betekent voor ons ook dat we stappen naar voren willen zetten. Dit MoU zal bijdragen aan onze economische groei.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).