Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba is in mei gastland van de eerste Caribbean Climate & Energy Conference (CCEC). Nederland is medeorganisator. Het doel is dat kleine eilanden in het Caribisch gebied meer samenwerken om klimaatverandering aan te pakken.

aruklimaatDat meldt de Rijksdienst Caribisch Nederland. De CCEC vindt plaats op 10, 11 en 12 mei. Kleine eilanden zijn extra kwetsbaar voor klimaatverandering en merken de negatieve effecten. Aruba en Nederland willen dat de eilanden in het Caribisch gebied een voorbeeld worden voor de klimaataanpak op kleine eilandstaten.
De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes en de Nederlandse minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten werken bij de CCEC samen. Ze nodigen vertegenwoordigers van landen en organisaties uit om naar Aruba te komen. Het gaat om vertegenwoordigers van eilanden uit de Caribische regio zelf, maar ook om eilandstaten in de Stille Oceaan, VN-organisaties, kennisinstituten en financiële instellingen.
De eerste dag van de conferentie staat in het teken van de klimaat- en energietransitie binnen het Nederlandse Koninkrijk. De Caribische eilanden van het Koninkrijk bespreken hoe ze kunnen samenwerken om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Dag twee van de conferentie is internationaal georiënteerd. Landen en organisaties gaan met elkaar in gesprek over de klimaatactie die nodig is voor eilanden wereldwijd. Op de derde dag bezoeken de deelnemers energieprojecten op Aruba. Ze gaan in gesprek met jongeren over de veranderingen in het klimaat en energie op het eiland.
Tijdens de klimaattop in Sharm-el-Sheikh (COP27) maakte Nederland zich sterk om de klimaat- en energietransitie in kleine eilandstaten te versnellen. Nederland sloot zich aan bij initiatieven zoals het Local2030 Islands Network en het SIDS Lighthouse Initiative. Met de CCEC wil het kabinet hierop voortbouwen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.