Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De hoofdweg in Santa Cruz staat met prioriteit bovenaan de lijst van Dienst Openbare Werken (DOW) om te worden onderhouden. Het leidde tot flinke kritiek en onbegrip, volgens DOW zelfs ‘op politiek niveau’. De dienst geeft opheldering.

ARUwegenOm het onderhoud van wegen te kunnen prioriteren, maakt DOW gebruik van meerdere criteria. Er wordt gekeken naar de functie van de weg, de staat waarin de weg verkeert, hoe vaak onderhoud nodig is, hoe oud de weg is en hoeveel automobilisten gebruikmaken van de weg. Elke route krijgt zo een waardering, waardoor de overheid kan analyseren hoe ze de werkzaamheden moet inplannen.
DOW heeft in 2018 een masterplan gemaakt om de hoofdwegen op het eiland te onderhouden. De wegen moeten in goede conditie blijven om het verkeer veilig te laten rijden en de economie te steunen.
Op basis van de genoemde criteria heeft DOW tussen 2018 en 2019 de weg tussen de rotonde van Santa Cruz en de kruising bij Santa Cruz 80 (bekend als ex-Wema) vernieuwd. Vorig jaar werd de route tussen Rooi Bosal 10a en Rooi Bosal 16 aangepakt. Beide delen van de weg maken deel uit van dezelfde langere route tussen Kibaima en Tanki Flip. DOW beschouwt deze route als één project.
Voor dit jaar, 2023, heeft DOW een begroting ingediend om een ander deel van deze lange route aan te pakken. Het gaat om de weg tussen ex-Wema en de kruising van 88 Food Mart (Santa Cruz 72). Voor het gemak geeft de dienst als referentiepunt dat de werkzaamheden starten bij het partijhuis van MEP, dat schuin tegenover ex-Wema ligt. ,,We gebruiken dit alleen als referentiepunt om duidelijk te maken over welke route we het hebben.”
Een bewoner van Paradera heeft op basis van deze opheldering van DOW op sociale media aan de bel getrokken. Zij vraagt zich af waar de prioriteit ligt van de weg tussen Babijn, Marawiel, Seroe Cristal, Koeri Boeri, Rooi Prikitchi en Matividiri. Op basis van de genoemde criteria geeft ze deze weg een waardering. De functie van de genoemde zandweg is dat er dagelijks tourbussen, quadraces en toeristen zijn die via deze weg naar toeristische plekken gaan. De staat van de weg is erbarmelijk. De onderhoudsfrequentie is dat DOW drie gaten in de weg heeft dichtgemaakt, en ‘morgen zijn er 7 nieuwe gaten’. De weg is ‘superoud’ en brokkelt aan alle kanten af. Het aantal automobilisten dat deze weg gebruikt is ‘heel veel’, volgens deze buurtbewoner. ,,Is de reden wellicht dat er geen politici langs deze weg wonen, waardoor de weg geen prioriteit heeft”, vraagt ze zich af.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.