Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Meer cameratoezicht en extra surveillance is het antwoord van het Openbaar Ministerie (OM) en het Korps Politie Aruba (KPA) op de schietincidenten die binnen een week het leven van twee jonge mensen hebben gekost.

aruwapenbezit,,Het gaat een spannende periode worden”, zegt procureur-generaal (PG) Bote ter Steege van het OM. ,,We zullen u opsporen, aanhouden en samen met het OM voor de rechter brengen. Laat het echter niet zover komen”, sprak korpschef Ramon Arnhem de wapenbezitters aan. Het KPA en het OM gaven zondagavond een gezamenlijke persconferentie om de bevolking aan te spreken over wapenbezit. Deze persconferentie werd vanuit het Centro di Husticia in Macurarima live uitgezonden door 24ora.com.
PG Ter Steege benoemde beide incidenten. In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 december werd een 31-jarige man dodelijk geraakt tijdens een schietpartij midden in het uitgaansleven bij Palm Beach. De politie slaagde er binnen een uur in om een verdachte aan te houden. Op woensdag 30 november vond een schietpartij plaats bij de watertank van Savaneta. Het 19-jarige slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht en daar overleden. De politie heeft binnen een uur meerdere personen aangehouden.
Hoofdcommissaris Arnhem benadrukte dat het KPA ‘zeer adequaat’ heeft gereageerd met de snelle aanhoudingen. ,,We kunnen de situatie niet terugdraaien en mensen hun leven teruggeven. We kunnen wel, en ik spreek ook namens het OM, ons diepste medeleven betuigen aan de nabestaanden. Familie, ouders, partners en vrienden die achterblijven. We leven enorm mee en we zullen er alles aan doen om de schuldigen voor de rechter te brengen.”
Arnhem merkte op dat de autoriteiten beide incidenten als ‘zeer ernstig’ kwalificeren. ,,De impact op het gevoel van veiligheid is groot. Er zijn getuigen geweest die dingen hebben gezien en er circuleren beelden waarop afschuwelijke dingen te zien zijn. Dit roept vragen op en daarover willen we u informeren.” Ter Steege voegde daaraan toe: ,,Je zult er maar lopen, denken dat mensen zomaar uit het niets beginnen te schieten. Mensen worden, zo lijkt het, lukraak met een vuurwapen om het leven gebracht.” De PG stelde dat uit eerdere onderzoeken - dus in andere situaties - vaak bleek dat er een relatie was tussen de verdachte en slachtoffer. ,,Dan is het schieten dus niet lukraak. Ik benadruk dat dit geen onderzoeksbevinding van een van deze zaken is, want het onderzoek is nog in volle gang.”
De autoriteiten stellen zichzelf de vraag wat ze kunnen doen om deze incidenten te voorkomen. ,,We hebben zondag gesproken met de minister van Justitie, Rocco Tjon. Hij is politiek verantwoordelijk voor het KPA en het OM. Wij zijn de vakmensen. Daarom zitten we hier als OM en KPA”, zegt Ter Steege. De PG merkt op dat de minister op de hoogte is van wat er tijdens deze persconferentie met de bevolking gaat worden gedeeld. ,,Het is de taak van de minister om dit tegenover het parlement te verantwoorden. In Nederland zou de burgemeester bij zo’n persconferentie zitten. Aruba kent echter geen burgemeester. Wij kiezen ervoor om politiek in hun rol te laten en de vakmensen in hun rol te laten.” De minister heeft aan de PG duidelijk gemaakt dat cameratoezicht moet worden uitgebreid. ,,De minister neemt deze beslissing, zodat de autoriteiten verder kunnen handelen. Ik ben blij met het standpunt van de minister.”
De korpschef haakte hierop in en zei: ,,Preventie is een zeer groot onderdeel van onze strategie de komende tijd. We gaan ook meer surveilleren. Het strandgebied, daar worden nu camera’s opgehangen. Het uitgaansgebied wordt daarna onder handen genomen.”
De pers wilde weten of er een verband is tussen de moord in Savaneta en de moord in Palm Beach. Arnhem: ,,De vraag is terecht, maar helaas kan ik daar op dit moment geen antwoord op geven. Beide onderzoeken lopen nog en ik wil dat niet verstoren. Er zijn personen aangehouden, getuigen worden gehoord. Deze mensen moeten de kans krijgen om hun eigen verhaal te vertellen, zoals zij het hebben beleefd.”
De pers had ook een vraag over de jonge leeftijd van een van de aangehouden verdachten. Ter Steege: ,,Ik kan bevestigen dat een minderjarige is aangehouden, een man van 17 jaar. Over zijn betrokkenheid kan ik echter niets zeggen. Ik kan ook niet zeggen of deze persoon de dader is en of hij aanwezig was bij het schietincident. Want, het onderzoek is nog gaande. Wat ik wel kan zeggen, is dat je je kunt afvragen hoe het zover heeft kunnen komen met een persoon van 17 jaar.”
De autoriteiten zijn bezig om hun preventiestrategie aan te passen aan de actuele situatie. Daarvoor zijn gesprekken gaande met het sociale veld en met de reclassering, beaamde de korpschef. ,,Mijn oproep aan de bevolking is: spreek je uit. Zit je klem, verkeer je in een moeilijke situatie, vraagt om hulp. Ga naar je barioregisseur, stap een politiebureau binnen. Het is makkelijk gezegd, dat weet ik, maar je kunt bij de politie terecht voor hulp.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.