Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba blijft bij het standpunt dat een eventuele heropening van de grens met Venezuela stapsgewijs moet gaan. De werkgroep die een impact-analyse maakt, is bijna klaar met het onderzoek. Justitie-minister Rocco Tjon (MEP) zei dit tijdens een ontmoeting met de Koninkrijksambassadeur in Venezuela, Robert Schuddeboom.

F17 ARU grensoverleg over VenezuelaBij dat gesprek was ook het waarnemend hoofd van Buitenlandse Zaken, Olivia Croes. Het drietal besprak diverse punten, maar het belangrijkste thema was het heropenen van de grens met Venezuela.

De werkgroep is in opdracht van Tjon bezig met de voorbereidingen om de grens te kunnen openen. Daar hoort een analyse bij van de impact die het zal hebben als de grens weer open gaat. De autoriteiten verwachten namelijk een impact op het gebied van veiligheid. De minister van Justitie legde aan de Koninkrijksambassadeur en aan het waarnemend hoofd uit dat het voor hem heel moeilijk is om extra personeel te krijgen voor de justitiediensten die de taak hebben om de veiligheid te garanderen als de grens weer open gaat. In het Landspakket staat weliswaar aangegeven dat er niet zal worden bezuinigd op justitiepersoneel, maar de realiteit is volgens de minister toch anders. Zonder extra personeel is het voor diensten lastig om hun werk goed te doen.

Mede om die reden blijft Aruba bij het standpunt dat de grens alleen open kan gaan als dit stapsgewijs gaat en op een verantwoorde manier gebeurt. De discussie over dit thema met Schuddeboom en Croes verliep in een goede sfeer. Schuddeboom kreeg de gelegenheid om uit te leggen wat de huidige situatie in Venezuela is en hoe er vanuit die kant tegen een heropening wordt aangekeken. Zijn uitleg is echter door de minister van Justitie niet verder benoemd.

De werkgroep geeft elke twee weken een actueel beeld van de situatie. Hun onderzoek is bijna klaar. Het resultaat zal worden gedeeld met de partners in Nederland.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.