Al het nieuws


Van onze correspondent
Oranjestad - De Bubali Plas is afgelopen vrijdag overstroomd door de vele regen. Het water stroomde de wijk San Miguel in en zorgde voor overlast.

F17ARU Bubali 2Overheidsdiensten zijn begonnen met water uit de plas te pompen en hebben de sluis geopend.
Dienst Openbare Werken (DOW) heeft dit laten weten. Samen met Bureau Rampenbestrijding Aruba (BRA), Directie Volksgezondheid (DVG), het Korps Politie Aruba (KPA) en Parke Nacional Arikok zien ze de gevolgen van de vele regen die de laatste tijd gevallen is. Dat water komt onder andere uit in de Bubali Plas. Daar wordt het gezuiverd.
Dat de Bubali Plas overstroomt, was een kwestie van tijd. Er is regelmatig voor gewaarschuwd. De plas heeft de maximale capaciteit bereikt. Dit is een gevaar voor de wijk San Miguel die langs de Bubali Plas ligt. Het water stroomde de wijk in en dat veroorzaakt gezondheidsproblemen en veiligheidsproblemen. De autoriteiten hebben een plan klaarliggen om de gevolgen voor mensen en voor de natuur onder controle te houden.
DOW en het Korps Politie Aruba (KPA) besloten vrijdagavond om de weg tussen het voormalig House of Cheng en The Mill Resort af te sluiten voor het verkeer. Een pomp werd geplaatst om het water uit de Bubali Plas te pompen en naar de salina van Palm Beach te brengen. De pomp draait 24 uur en heeft ongeveer 17.000 vierkante meter water uit de plas gehaald. Dat is echter niet voldoende. Om de gezondheid en veiligheid in de wijk van San Miguel niet in gevaar te brengen, is besloten om de sluis te openen. Het water kan daardoor sneller dalen in de plas. De sluis wordt gedurende acht dagen elke dag 2 tot 2 centimeter geopend, tussen 22.00 uur en 03.00 uur.
DVG houdt de situatie in de gaten, met name de kwaliteit van het water dat naar zee wordt gebracht. De overheidsdiensten stellen dat dit de beste en snelste oplossing is om verdere overlast in de wijk te voorkomen. Ze gaan daarnaast kijken wat er kan worden gedaan, zodat deze situatie zich niet weer kan voordoen. Er moeten technische aanpassingen worden gedaan om de afvoer van water beter te coördineren. Het is overigens bekend dat de rioolzuiveringsinstallatie bij Bubali worden vernieuwd.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).