Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij begon zijn tocht in Arashi en zwom een afstand van ruim 30 kilometer om aan de andere kant van het eiland te komen.

F16 ARU zwemmen van punt naar punt2Daar werd de zwemmer opgewacht door een grote groep mensen die met trots de verrichtingen van Croes langs de route hadden gevolgd.

Deze ‘Punta pa Punta’ is voor de sporter een opwarmer, want hij wil op 19 november van Bonaire naar Curaçao zwemmen. Dit zwemevenement wordt gepromoot als ‘Crossing for Prevention’. Met het evenement wordt geld ingezameld voor drie stichtingen die zich op de eilanden richten op het voorkomen van kanker. Op Bonaire is dat het Kanker Fonds Bonaire, op Curaçao gaat het om Fundashon Prevenshon Curaçao (Caribbean Prevention Center) en op Aruba wordt geld ingezameld voor Fundacion CORESA (Colorectal Screening Aruba).

Via de Facebook-pagina CrossingForPrevention was de zwemtocht Punta pa Punta live te volgen. Croes begon zijn zwemtocht zaterdagnacht rond 2.30 uur bij Mangel Halto. Bijgestaan door meerdere kajakken vertrok hij in het donker. Hij werd bijgestaan door zijn coach Francisco Goedgedrag, die ook als assistent-zwemmer fungeerde op delen van de route. Er waren meerdere assistent-zwemmers, afkomstig van een aantal zwemclubs, zoals Aruba Dolphins Swimming en Giants Aquatics Aruba. Zij zwommen een stuk mee om hem mentaal te steunen.

Vanaf Mangel Halto, waar Croes rond 10.30 uur aankwam, was het support-zwemmers toegestaan om een stukje van de route mee te doen. Daar maakten diverse jonge zwemmers gebruik van. Ook aan de kant, langs de route, stonden her en der auto’s geparkeerd van toeschouwers die de verrichtingen van Croes wilden zien.

Zaterdagmiddag rond 15.00 uur is Croes bij Baby Beach aangekomen. Op de Facebook-pagina was te lezen: ,,Dit is de laatste foto-update van de dag. We sluiten af met Deaxo's favoriete quote ‘Laga nada pa e caminda bek’. Bedankt Aruba en iedereen die vandaag het Crossing for Prevention-team heeft gesteund, we waarderen het heel erg.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.