Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Sociale Verzekeringsbank (SVb) lanceert een app voor gepensioneerden. Met deze nieuwe stap in digitalisering moeten pensioengegevens voor oudere klanten nog makkelijker toegankelijk worden.

ARUpensioenAppDat is door de minister van Volksgezondheid en directeur Edwin Jacobs bekendgemaakt. Het portal MiPensioen bestaat sinds 2019, omdat de SVb toen bezig was om te digitaliseren. De SVb zet nu een nieuwe stap in digitalisering, door oudere cliënten de app aan te bieden. Het is ‘transparanter en efficiënter voor gepensioneerden’, zegt de SVb. De instantie is wettelijk verplicht om de administratie van de algemene ouderdomsverzekering (aov) bij te houden en te zorgen dat het fonds financieel gezond blijft.
Minister Oduber heeft cijfers gekregen van de SVb, waaruit blijkt dat ouderen de website MiPensioen gebruiken. In 2021 waren er 1.054 cliënten die pensioen kregen uitbetaald. Van deze groep maakt 87 procent (922 cliënten) gebruik van de portal. Dit jaar, tot en met augustus, waren er 630 personen die pensioen vroegen. Ruim 96 procent (609 cliënten) gebruikte MiPensioen. De minister ziet in deze hoge percentages een bevestiging dat ouderen steeds vaker gebruikmaken van technologie.
Dankzij de innovatie die de SVb invoert, kan de instantie ook personen assisteren die in het buitenland wonen, maar wel hun Arubaanse pensioen willen innen. De SVb hielp in 2021 ruim 540 cliënten met een videocall. Die methode mochten ze gebruiken om te bewijzen dat ze in leven zijn en dus nog steeds recht hebben op pensioen.
Het is de bedoeling dat er meer gebruikersopties via de app gaan komen.
Cliënten kunnen zich via de website van de SVb registreren voor de app. Het is ook mogelijk om de app direct te downloaden. Klanten moeten wel beschikken over een e-mailadres en hun aov-code.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.