Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De regering wil een tweede windmolenpark laten bouwen, bij Rincon. Energieminister Glenbert Croes (MEP) en de directeuren van Utilities, WEB en Elmar maakten dit begin deze week bekend. Bedrijven die interesse hebben, kunnen meedoen aan de Request of Interest (ROI).

aruwindmolenparkAruba haalt op dit moment 16 procent van de totale elektriciteit uit windenergie, stelt de minister. Die windenergie is afkomstig van het eerste windmolenpark Vader Piet. Dit park is in 2008 gebouwd en draait sinds 2009. Vader Piet produceert dankzij de noordoostpassaat 30 megawatt aan elektriciteit, aldus de bewindsman.
Via de website van Utilities Aruba worden ‘ervaren en gekwalificeerde ontwikkelaars’ uitgenodigd om zich kenbaar te maken als ze in staat zijn om het nieuwe windmolenpark te ontwerpen, bouwen, installeren, beheren en onderhouden. De looptijd van het contract waar de overheid naar kijkt, is 15 jaar. De ROI staat open sinds 15 augustus en reageren kan tot 1 oktober.
Directeur Anthony Rojer van Utilities legt uit waarom voor de locatie Rincon is gekozen, dat iets ten zuiden van Vader Piet ligt. ,,De windmolens moeten minimaal op een afstand van 850 meter van een woonwijk komen. De oostkust is de enige plek waar dat mogelijk is en de meeste ruimte is bij Rincon.” Het tweede park zal niet in zee worden gebouwd. ,,Wij kiezen bewust voor ‘proven technology’. In zee bouwen is dan mogelijk tot een diepte van 30 meter. Ga je dieper, dan is daarover nog geen wetenschappelijk bewijs van het resultaat. De zeebodem van Aruba is niet geschikt voor windmolens tot een diepte van 30 meter. Vandaar dat we de keuze maken om op land te bouwen.”
Minister Croes vertelt waarom de overheid zich richt op extra windenergie. ,,Wereldwijd hebben we eerst de pandemie gehad, daarna kwam de oorlog in Oekraïne. Nu zit de wereld in een energiecrisis. Er is sprake van een energie-inflatie die wereldwijd voor een negatieve economische impact zorgt. Prijzen stijgen in alle landen, ook in Aruba. Daar komt ook de klimaatcrisis bij. Landen hebben last van hitte, droogte en transportproblemen. Want, de rivieren in Europa drogen op, waardoor vrachtschepen problemen hebben om naar de havens te komen. De prijs van Heavy Fuel Oil is daardoor omhoog geschoten. Aruba heeft onlangs de prijzen van water en elektra moeten verhogen, omdat de utiliteitsbedrijven dit niet langer zelf kunnen dragen. Aruba moet de problemen met energie zelf oplossen en daarom kijken we naar windenergie”, legde de minister uit.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.