Al het nieuws


Van onze correspondent
Oranjestad - De regering overweegt om vanaf januari 2023 btw (belasting over de toegevoegde waarde) in te voeren van 14 of 18 procent. ,,Deze tarieven zijn te hoog en maken Aruba te duur. Niet alleen voor toeristen, maar ook voor inwoners.” Dat zegt ceo en voorzitter Tisa LaSorte van de Aruba Hotel and Tourism Association (Ahata) in een officiële reactie.

ARUbtwDe redactie van het Antilliaans Dagblad zag gisteren op Facebook een post van LaSorte, waarin ze stelt dat de voorgestelde btw ‘desastreus is, bovenop de inflatie’. ,,Als incentives voor investeringen ook worden weggehaald, is dat de laatste klap voor de economie.” De ceo werd benaderd met de vraag om hierop een toelichting te geven. LaSorte liet vervolgens weten dat deze uitlatingen op haar persoonlijke pagina van Facebook staan. ,,Het punt dat ik daarin maak, weerspiegelt ook het standpunt van Ahata, vanzelfsprekend.”
De ceo laat weten dat Ahata het concept van btw steunt, vooral als het de omzetbelasting bbo vervangt. ,,De reden is dat btw niet-cumulatief is en wordt geïnd aan de grens, waardoor de compliance groter is”, legt LaSorte uit. ,,We maken ons echter zorgen over het laatste voorstel dat we van de regering hebben gezien. Want die tarieven zijn te hoog. We zagen opties van 14 tot 18 procent op niet-voedingsproducten. Als we die percentages bovenop de huidige en toekomstige inflatie zetten, dan wordt Aruba te duur.”
Ahata heeft sinds mei geen verdere informatie meer ontvangen over de belastinghervormingsplannen van de regering. ,,Tijdens en na die laatste bijeenkomst hebben we onze bezwaren, zorgen en suggesties geuit. Voor zover wij weten, is de regering nog steeds van plan om de btw op 1 januari in te voeren. We hebben geen bijgewerkte informatie over hun voorgestelde plan gezien en de tijd begint te dringen”, stelt LaSorte. Ahata is ervan overtuigd dat de voorgestelde btw-tarieven kunnen worden verlaagd, als de overheid zelf gaat bezuinigingen en als de Belastingdienst efficiënter gaat werken en beter gaat innen.”
De minister van Financiën, Xiomara Maduro (MEP) liet gisteren ook van zich horen, via haar zakelijke Facebookpagina. Ze gaf aan dat het definitieve voorstel voor de belastinghervormingen deze maand zal worden bekendgemaakt. ,,In het eerste voorstel stonden diverse punten, die we intussen hebben veranderd. Een van de veranderingen is dat we geen belasting gaan heffen op fooien die mensen ontvangen.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).