Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Arubaanse regering gaat in gesprek met de Amerikaanse overheid en het Amerikaanse ministerie van Energie om Heavy Fuel Olie (HFO) rechtstreeks van de bron te kunnen kopen. Die bron is Venezuela, zegt Energie-minster Glenbert Croes (MEP). ,,Op die manier kunnen we HFO goedkoper inkopen en daarmee verlichten we de financiële lasten van de bevolking.”

F14HFO inkopen in VenezuelaHet thema van de hogere tarieven van water en elektra (per 1 augustus zijn de tarieven met ongeveer 30 procent verhoogd) is besproken tijdens een vergadering met diverse stakeholders. Croes somde op dat naast het Water en Energie Bedrijf (WEB), het elektrabedrijf Elmar en Utilities, ook Aruba Trade & Industry Association (Atia), de Kamer van Koophandel (KvK), Aruba Hotel and Tourism Association (Ahata) en de ondernemersorganisatie CUA daarbij zaten.

,,Natuurlijk is de wens uitgesproken dat de tarieven van water en elektra weer gaan dalen. Want nu betalen we de tariefverhoging allemaal”, zegt minister Croes. Hij is dan ook blij dat zijn collega-minister van Economische Zaken, Geoffrey Wever (Raiz), bekendmaakte dat de brandstofprijzen komende maand - met ingang van vandaag - flink dalen. ,,We hebben allemaal financiële ruimte nodig”, aldus Croes.

De stakeholders hebben hun zorgen geuit over de hogere tarieven. Croes laat weten dat hij verwacht dat de tarieven internationaal over een half jaar weer gaan dalen. Daar zal de bevolking echter nog niets aan hebben. ,,Ik heb tegen de stakeholders gezegd dat WEB en Elmar zeven maanden lang de internationale stijgingen zelf hebben moeten oplossen en zij verkeren echt in financieel noodweer. Als de tarieven internationaal gaan dalen, zullen WEB en Elmar daar eerst van kunnen profiteren. Zij krijgen de kans om te herstellen. Daarna zullen de tarieven voor de klanten, dus de bevolking, weer kunnen worden aangepast.” De minister realiseert zich dat de bevolking nu de prijs gaat betalen van de internationale oliemarkt. ,,We zijn echt aan het zoeken naar een balans.”

Minister Croes gaat daarom in gesprek met de Amerikaanse autoriteiten en dan met name het ministerie van Energie. ,,Aruba wil toestemming krijgen om Heavy Fuel Olie, dat is de olie die WEB gebruikt, te kunnen kopen bij de bron. Dat is Venezuela. Nu koopt WEB de olie duur in en dat is niet nodig. In andere Caribische landen kopen ze ook tegen betere prijzen in, dat moet Aruba ook kunnen doen.”