Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De regering heeft het loterijcontract met Canadian Bank Note (CBN) opengebroken. Binnen 90 dagen wordt er een nieuw contract getekend, waarbij niet 23,5 procent, maar slechts 8,25 procent van de opbrengsten van Lotto pa Deporte naar Canada gaat.

F14ARU sportloterij1,,We halen het sportgeld terug naar Aruba.” Met deze woorden maakte Sportminister Endy Croes (MEP) het nieuws maandag bekend tijdens een persconferentie in het Renaissance Convention Center. In de zaal zaten diverse sportfederaties, sport-stakeholders en collega-ministers. Zij reageerden met applaus toen de minister bekendmaakte dat de organisatie van Lotto pa Deporte weer in Arubaanse handen komt en dat een groter deel van de opbrengst naar de sportfederaties gaat.
Croes ging in zijn toespraak kort terug in de tijd. Hij vertelde dat de sportloten vroeger (jaren 90) via papiertjes op straat werden verkocht. Daar sprong de CBN in, die het systeem wilde automatiseren. Met de toenmalige regering-Eman en de toenmalige minister Mike de Meza sloot CBN in 1999 een contract, dat volgens de huidige Sportminister behoorlijk nadelig was voor Aruba. ,,De CBN kreeg de organisatie van de loterij in handen en vroeg daar 8,25 procent van de opbrengst voor. In 2011 werd dat percentage verhoogd naar 15,25 procent. CBN kreeg dus in totaal 23,5 procent van de lotto-opbrengst. Het leverde Canada veel geld op, terwijl de sport op Aruba er karig vanaf kwam.”
Minister Croes laat weten dat een delegatie van CBN vorige week op Aruba is geweest om verder te onderhandelen over de sportloterij. ,,Ik kan met trots aankondigen dat we tot overeenstemming zijn gekomen om het percentage weer te verlagen tot 8,25 procent. Bovendien krijgt Aruba de organisatie van de lotto weer in eigen handen. Het contract hiervoor zal eind oktober worden getekend”, aldus Croes.
Voor Aruba betekent dit dat er meer inkomsten binnenkomen uit de Lotto pa Deporte en dit geld gaat naar de sportfederaties.
De situatie met de CBN en Lotto pa Deporte is al jaren gaande. Croes was vroeger zelf director van Lotto pa Deporte en is bij rechtszaken betrokken geweest. In de persinformatie over het nieuwe contract met CBN wordt daarover echter niet gerept. De vorige minister van Sport, Dangui Oduber (MEP) die nu de portefeuille van Volksgezondheid en Toerisme heeft, reageerde wel op de verdiensten van zijn opvolger. Oduber laat weten dat hij als minister in het eerste kabinet-Wever-Croes (2017) veel tegenwerkingen kreeg op sportgebied. Ook hij probeerde om een nieuw contract met de CBN te onderhandelen, omdat de financiële verdeling tussen Canada en Aruba niet terecht was. ,,Canada kreeg 12 miljoen florin en de Arubaanse sport kreeg 4 miljoen florin.” Hij feliciteert collega Croes die hier wel in geslaagd is.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).