Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Automobilisten moeten flink in de buidel tasten om de tank van hun voertuig te vullen. Dat kunnen ze echter wel met een bankpas blijven doen. Minister Geoffrey Wever (Raiz) van Economische Zaken heeft met de pomphouders en banken een tijdelijke oplossing bereikt.

ARUbenzineZijn ministerie kondigde gisteren aan dat de prijzen van benzine, diesel en kerosine vanaf vandaag weer fors omhooggaan. Diesel is 22,4 cent per liter duurder en dat is de grootste prijsstijging. De literprijs is vanaf vandaag 312,7 cent. Benzine is 14,5 cent per liter omhooggegaan. De literprijs is 335,7 cent. Kerosine is 13,5 cent per liter duurder geworden, die literprijs is 291,1 cent.
De minister bemiddelde de afgelopen dagen tussen de ontevreden pomphouders die bij de Aruba Gasoline Dealers Association (Agda) zijn aangesloten en de Aruba Bankers Association (ABA). Die gesprekken vonden maandag en gisteren plaats. Het was de Agda die afgelopen vrijdag aankondigde vanaf 13 juli geen bankpassen meer te accepteren als methode van betalen, alleen maar contant geld.
Wever heeft gisteren met beide partijen een compromis gesloten. De komende drie maanden kunnen klanten met een bankpas terecht bij de benzinestations en de ABA schort het innen van commissie ook met drie maanden op. Het is de bedoeling dat de minister voor 1 oktober met een definitieve oplossing komt.
Minister Wever had na het eerste gesprek van maandag laten weten dat hij begrip heeft voor de pomphouders, die met de huidige marge geen winst kunnen maken. Hij begrijpt het standpunt van de banken ook, die kosten maken als een klant met een bankpas betaalt. Deze kosten worden op het bedrijf verhaald waar de klant de betaling doet.
De Agda maakte vrijdag bekend dat de banken CMB en RBC voortaan commissie rekenen over elke transactie die met een bankpas wordt gedaan. De pomphouders moeten die commissie zelf betalen, het gaat van hun winstmarge af. Ze worden bovendien niet rijker of armer als de brandstoftarieven stijgen of dalen, want die opbrengst gaat naar de overheid. De pomphouders krijgen van de overheid een vaste vergoeding voor het verkopen van brandstof. Die marge is financieel niet meer dekkend.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).