Al het nieuws

Ziekenhuisbestuur schrijft eigen brandbrief

Van onze redactie

Oranjestad - Aruba kampt met een ware tweede coronagolf, met meer dan 1.500 actieve besmettingen en gistermiddag werd het 22e sterfgeval gemeld. Het Horacio Oduber Hospital (HOH) telt nu 35 opgenomen personen, van wie 11 patiënten op de intensive care en 24 geïsoleerd.

aruhohOf het ziekenhuis de situatie nog onder controle heeft? vraagt CaribischNetwerk. ,,We hebben nog voldoende capaciteit. Er komen extra mensen uit Amerika en daarmee kunnen we opschalen naar 20 ic-bedden. Dus ja, als je dat onder controle noemt, dan zijn we onder controle. Maar het vergt wel heel veel van onze organisatie”, aldus interim-voorzitter Freek Korver begin deze week.
De patiënten zijn relatief jong, legt de ziekenhuisbestuurder uit, herstellen sneller en worden dus sneller uit het ziekenhuis ontslagen. ,,Maar als de aantallen te veel gaan toenemen en het ouder gaat worden; ja, we hebben ook onze grenzen.” Het HOH loopt op tegen méér grenzen. Het bestuur tekende de brandbrief van medisch specialisten en andere zorgverleners op Aruba niet mee, maar staat wel achter de inhoud en stuurde een eigen brief.

,,Naar de minister-president en ministers en ook naar Nederland, met woorden van gelijke strekking: dat bezuinigingen voor ons in een ernstige situatie, de toestand veel ernstiger maken. En inhoudelijk onderschrijf ik hun zorgen in de brief: als dit zo langer doorgaat, dan is het inderdaad zo dat op Aruba de zorg niet meer geleverd kan worden, waarvan de professionals en wij ook als hospitaal denken dat die geleverd zou moeten worden.”

Aldus Korver in gesprek met verslaggever Sharina Henriquez. Hij legt uit wat er gebeurt als het HOH opnieuw minder geld krijgt: ,,We kunnen misschien nog een maand onze crediteuren en leveranciers van ons afhouden. Maar als dat langer gaat duren, dan niet. En dan moet je keuzes maken.”
Bij de eerste bezuiniging heeft het hospitaal ervoor gekozen om te korten op de salarissen. ,,Dat vergt natuurlijk veel van onze medewerkers. Ze zitten niet thuis duimen te draaien, maar zich het snot voor de ogen weg te werken om de Covid-patiënten en andere patiënten goed te kunnen helpen.”

De Arubaanse regering heeft, net als de Nederlandse regering, niet op de brandbrief van het ziekenhuis gereageerd. ,,Ik trek bijna dagelijks aan de bel bij VWS (Nederlandse ministerie voor Volksgezondheid, red.). Zij maken zich ook zorgen over de continuïteit van de zorg op het eiland. Maar zij hebben natuurlijk ook te dealen met BZK (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) dat in het kader van de liquiditeitssteun ook andere afspraken wil maken.”

Korver vindt dat lokaal de waardering voor de zorgwerkers achterblijft bij de rest van de wereld. ,,Laat ik Nederland aankaarten, daar wordt direct gesproken over hogere salarissen en eenmalige bonus. Op Aruba praten we over kortingen, waarvan vanuit de overheid wordt gevraagd dat wij méér hadden moeten korten dan dat wij nu hebben gedaan. Wij hebben bewust gezegd: ‘Dat doen wij gewoon niet.’”
Maar ook in Nederland, vindt de HOH-bestuurder, is er een verkeerd beeld. ,,Ik vind dat in de zorg op Aruba niet extreem goed wordt betaald. De beelden die men heeft in Nederland over dat iedereen met een soort gouden lepel hier rondloopt, daar ben ik het in ieder geval voor de zorg niet mee eens. Dat weten ze overigens ook in Nederland, dat heb ik ze verteld.”

BZK gaat in Nederland over de eisen aan Aruba voor de coronaleningen. Eén daarvan is dat Aruba maandelijks 5 miljoen florin, totaal 35 miljoen dit jaar, moet korten op de uitgaven van zorgverzekeraar AZV. Deze koopt voor de bevolking zorg in, onder meer bij het HOH.

Aruba’s enige ziekenhuis heeft het extra zwaar: het staat sinds 2018 miljoenen in het rood en heeft een jaar vol kostbare incidenten achter de rug. ,,Het ziekenhuis staat er al een paar jaar financieel niet goed voor. Dus we hebben geen reserves, alleen maar schuldenposities, om dit soort schommelingen op te kunnen vangen”, zegt Korver.
Met ‘schommelingen’ bedoelt de interim-voorzitter de zorg voor het aantal Covid-patiënten, dat vooral nu in de tweede golf op het eiland aanhoudend hoog blijft. Maar ook de bezuiniging op het budget van het ziekenhuis, ingegeven door de Nederlandse eisen voor coronaleningen aan Aruba.

Het ziekenhuis is verder geplaagd door incidenten en calamiteiten, die Korver omschrijft als ‘een soort Murphy’s Law’: ,,Je kan het nog niet zo gek bedenken of het is gebeurd in een periode van een jaar.” Hij bedoelt daarmee de hack van het computersysteem in november vorig jaar. Maar ook de grote brand in juni, waarna ook asbest geruimd moest worden.

Alles bij elkaar heeft dit geleid tot lange wachtlijsten, erkent de ziekenhuisbestuurder. Tegen Caribisch Netwerk zegt hij: ,,De wachtlijsten, dat mensen langer moeten wachten voordat de behandeling start, dat is wel een gegeven. En als mensen daar klachten over hebben, dan begrijp ik dat ook en dat is ook wat onze professionals verschrikkelijk vinden. En ik ook als ziekenhuisbestuurder verschrikkelijk vind. Het liefst heb je natuurlijk gewoon dat je met je capaciteit de reguliere zorg kan leveren. Maar dat kunnen we op dit moment niet.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.