Al het nieuws

Van onze correspondent

Oranjestad - ,,De nieuwe sancties die vorige week zijn ingesteld tegen de regering van Venezuela, treffen momenteel ook Aruba. Citgo kan op dit moment geen geld overmaken om de werknemers en aannemers te betalen.”

arubaVolgens de directeur van Refineria di Aruba (RdA), Alvin Koolman, betekent dit niet dat de verbouwing van de raffinaderij tot een installatie voor het verwerken van de zware olie uit het Orinoco-gebied, van de baan is. ,,Venezuela heeft deze installatie hard nodig, zodra de politieke situatie is opgelost en het land weer olie kan verhandelen. Wat er nu aan de hand is, is dat het project tijdelijk wordt stopgezet.”
Er is grote onrust ontstaan onder de 150 werknemers van de raffinaderij en de ongeveer 150 mensen die er via aannemers werken. Zij kregen eind januari niet betaald en er was geen enkele informatie beschikbaar over een mogelijke oplossing. Dat Citgo niet aan deze verplichtingen heeft voldaan, is het gevolg van de nieuwe sancties.
Koolman legde gisteren tijdens een persconferentie uit dat de nieuwe sancties betekenen dat Citgo alle opbrengsten van haar bedrijven op een geblokkeerde rekening moet storten. ,,Om dat geld te kunnen gebruiken, moet Citgo aantonen dat er geen cent naar PdVSA gaat. In principe moet het mogelijk zijn geld over te maken naar Aruba voor salarissen en andere verplichtingen. Wij zijn met hen in gesprek over de mogelijkheden.” De RdA-directeur verklaarde tevens dat Citgo tot en met deze maand keurig de huur voor de installaties en terreinen heeft betaald.
Hij heeft alle vertrouwen in de voortzetting van het project. ,,De zware Venezolaanse olie is alleen te gebruiken als die eerst wordt verwerkt tot lichtere producten. De Arubaanse installatie wordt momenteel geschikt gemaakt voor dat doel. Het ombouwen van onze raffinaderij is veel goedkoper dan het bouwen van een geheel nieuwe installatie, dus als er een nieuwe regering komt in Venezuela, krijgt het project op Aruba prioriteit. Dan worden de sancties opgeheven en kan Citgo de zaak weer op een normale manier financieren.” Koolman heeft een bevestiging hiervan gekregen uit de kringen rond interim-president Juan Guaidó. ,,Als de verbouwing wordt hervat, is de installatie binnen vijftien maanden in productie.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.