Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Nick van Leent, illustrator van het geschenkboek van het afgelopen Kinderboekenfestival, heeft een schilderij cadeau gedaan aan Biblioteca Nacional. Het stelt tekenfiguur Yakanuko voor, zijn zeer succesvolle geesteskind.
Van Leent was ter gelegenheid van het Kinderboekenfestival op Aruba en heeft ondanks alle activiteiten nog tijd gevonden een schilderij te maken. Het is een afbeelding van Yakanuko, waar ook veel kinderen op Aruba fan van zijn. ,,Ik werd al vroeg geïnspireerd door tekenstijlen uit Japan, mijn boekenkast staat er vol mee. Artboeken van studio Ghibli, de films van Hayao Miyazaki en vele andere Mangafilms. Ook veel artboeken over computergames van Nintendo en natuurlijk boeken over Disney en Pixar. Ik bestudeer deze al zolang ik kan tekenen”, aldus Van Leent. ,,Ik blijf daardoor nieuwe sferen en stijlen ontdekken. Ik tekende heel veel en al mijn tekeningen lagen door het hele huis, maar ik had geen idee wat ik er mee aan moest. Ik wilde nieuwe werelden creëren, maar zelf een nieuwe wereld verzinnen was lastig. Ik zag de mooiste plaatjes voor me, maar ik was letterlijk een tekenaar zonder verhaal.”
Op een dag ontmoette Van Leent schrijver Curt Fortin. ,,We kwamen al snel tot de conclusie dat we samen moesten werken. En dat deden we dan ook. Door vijf jaar lang te dromen, te sparen, en door het ontwikkelen van nieuwe technieken, ontdekten wij een nieuwe wereld, en daar kwam Yakanuko uit. Door deze reis heb ik geleerd wat vechten voor je dromen echt betekent en hoe belangrijk het is om dat door te kunnen geven.” Met het boek over Yakanuko, een eigen workshop, een programma voor basisscholen en een theatertour waar verhaal en illustraties de hoofdrol spelen, deelde het tweetal hun verhaal met iedereen. ‘Yakanuko, een gevaarlijke opdracht’ is bekroond met de Hotze de Roosprijs 2015.
Nick van Leent is geboren in 1985 in Den Haag en hij is gespecialiseerd in computers en met de hand getekende illustraties. Hij heeft een grafische achtergrond en ontwikkelt ook eigen lettertypes en logo’s.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.