Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Statenlid Desiree de Souza-Croes (AVP) heeft samen met partijgenoot Jennifer Arends-Reyes, een vergadering voorgezeten van de vaste Statencommissies voor Toerisme en Justitie.

Het enige agendapunt was het groeiende probleem van de Venezolaanse dollartoeristen.
Voor de vergadering waren minister Arthur Dowers van Justitie en minister Otmar Oduber van Toerisme, Transport, Primaire Sector en Cultuur uitgenodigd. Deze laatste is momenteel in Nederland en liet zich vertegenwoordigen door minister Benny Sevinger van Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur en Integratie. De ministers bevestigden het beeld van Venezolanen die naar Aruba komen om zo snel mogelijk zo veel mogelijk dollars te bemachtigen en weer terug te reizen. Op de zwarte markt in Venezuela kunnen dollars wel tot 800 procent van de waarde opbrengen.
De parlementariërs wilden van de ministers weten of de situatie nog onder controle is. De ministers gaven aan dat er geen noemenswaardige problemen bekend zijn, maar dat uit de cijfers blijkt dat ongeveer een procent van de Venezolanen die als toerist binnenkomen, geen gebruik maakt van het retourticket.
Minister Dowers vertelde dat de autoriteiten intensiever controleren op illegaliteit. Hij zei te verwachten dat de toestroom binnenkort vermindert, door het strengere toelatingsregime en de intensievere controles. Hij zei ook dat de achterblijvers niet zomaar naar Aruba zijn gekomen. ,,Ze hebben familie, vrienden of kennissen die hen helpen. Ook zijn er lieden die uit winstbejag optreden als illegale taxichauffeur of kamers verhuren. De Arubaanse gemeenschap moet inzien dat dit gedrag overlast veroorzaakt voor de rest van de bevolking. De tolerantie hiervoor moet verdwijnen.”
De Statenleden zouden graag zien dat er een visumplicht wordt ingevoerd voor Venezolanen. Minister-president Mike Eman heeft over de kwestie een brief gestuurd naar de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.