Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Op internet circuleert sinds enkele dagen een petitie waarin geëist wordt dat Venezolaanse reizigers voortaan weer een visum moeten aanvragen voordat ze naar Aruba kunnen vertrekken. Wie achter de petitie zit is nog niet duidelijk.
De initiatiefnemers willen hun stem laten horen, als het moet in Nederland. ,,Onze stem telt en we zullen worden gehoord”, zo luidt de aanhef van de petitie, die verder luidt: ,,We ondertekenen deze petitie, omdat we als Arubaanse gemeenschap onmiddellijke veranderingen willen bewerkstelligen op ons eiland. Al vele jaren wonen mensen van verschillende nationaliteiten op ons eiland. Ons eiland wordt bezocht door veel toeristen en velen van hen komen jaarlijks terug. Wij noemen hen onze ambassadeurs. Aruba is al vele jaren een veilig en gelukkig eiland. Maar vandaag leeft onze gemeenschap in angst. Met afschuw zien we aan dat Venezolaanse burgers naar ons eiland komen, onze wetten breken, manipuleren, zich respectloos gedragen tegenover onze, inmiddels verontwaardigde, bevolking. Zelfs de toeristen die komen om zich te ontspannen op onze witte stranden en te genieten van het kristalheldere water, hebben hier last van. Wij willen weten wie er naar ons eiland komen. We willen ons veilige en ontspannen eiland terug. We willen visumplicht voor alle Venezolanen.”
De petitie is inmiddels door een kleine duizend mensen ondertekend.
De regering heeft nog niet gereageerd op de petitie. Wel doet de ministerraad bij monde van de minister van Toerisme, Transport, Primaire Sector en Cultuur, Otmar Oduber, een dringend beroep op de bevolking om niet illegaal kamers te verhuren aan ‘dollartoeristen’. ,,Koop ook geen producten op straat van lieden die daarvoor geen vergunning hebben. We moeten deze ongewenste ontwikkeling niet stimuleren.”
Minister Benny Sevinger van Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur en Integratie en minister Arthur Dowers van Justitie hebben aangegeven dat aan de grenzen zo streng mogelijk gecontroleerd wordt. ,,We willen weten wie er binnenkomt, waar die persoon verblijft en of die ook weer vertrekt”, aldus de bewindslieden.
Minister Oduber heeft vergaderd met werkgeversorganisatie Atia, de Kamer van Koophandel en de banken over de situatie. ,,Alleen al op de luchthaven is de afgelopen zes maanden flink geïnvesteerd in betere grensbewaking en de komende zes maanden gaan we daarmee door. Bij elkaar gaat het om een bedrag van vier miljoen florin. Binnen twee weken worden tien extra machines voor de E-gates geplaatst.”
In de aankomsthal worden Amerikaanse en Europese reizigers apart gehouden van de rest. Alle mensen met een chip in hun paspoort kunnen snel worden gecontroleerd via apparaten. Daardoor hebben de douanebeambten hun handen vrij om de andere toeristen te controleren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.