Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Paus Franciscus benadrukte de morele en ethische verantwoordelijkheid van bestuurders van grote, rijke landen om de fundamentele waarde van solidariteit bij hun visie op de toekomst, niet uit het oog te verliezen.

Dat is precies wat Aruba in haar visie heeft staan en realiseert.”
Minister-president Mike Eman was aanwezig bij de toespraak van paus Franciscus ter gelegenheid van de opening van de zeventigste algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN). De premier maakte deel uit van de delegatie van het Koninkrijk der Nederlanden in New York, die verder bestond uit koning Willem-Alexander, koningin Máxima, de premiers Mark Rutte, Ben Whiteman en Marcel Gumbs, minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liliane Ploumen, staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.
Eman was onder de indruk van de woorden van de paus. ,,Hij brak een lans voor de zwakkeren. De arme landen die lijden onder de uitbuiting door grote landen, de kleine landen, zoals eilanden, die geconfronteerd worden met de last van de ecologische gevolgen van het kapitalisme. Paus Franciscus riep de rijke landen op hun verantwoordelijkheid te nemen en de weg te kiezen naar een duurzame toekomst voor iedereen.”
De woorden van de paus sluiten aan bij de doelen die de VN heeft gesteld voor duurzame ontwikkeling. Die omvatten armoedebestrijding, klimaatbeheersing en het streven naar gelijke mogelijkheden voor iedereen bij het verwerven van kennis en inkomen. Deze doelen staan ook in de visie van de Arubaanse regering voor het eigen land. Om die reden is Eman al meerdere keren te gast geweest bij de Verenigde Naties en heeft het woord mogen voeren bij vergaderingen met de Small Island Developing States (Sids).
Gyan Chandra Acharya, ambassadeur van Nepal, bekleedt de positie van UN Under- Secretary-General en High Representative voor de minst ontwikkelde landen, Landlocked Developing Countries en Sids. Hij vindt het heel belangrijk dat de premier van Aruba de ervaringen van zijn eiland ten aanzien van duurzame ontwikkeling, deelt met de wereld. ,,De visie van de Arubaanse regering op duurzame ontwikkeling is precies wat wij binnen de VN willen bereiken. Dat het eiland de best practices wil delen met anderen, is een grote stap in de goede richting. Aruba vestigt de aandacht op de uitdagingen waar Sids voor staan, maar komt tegelijkertijd met oplossingen. Het eiland is echt een voorbeeld voor de wereld en draagt bij aan duurzame oplossingen voor de toekomst.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.