Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Water- en energiebedrijf WEB herkent zich niet in het beeld van levensgevaarlijke situaties bij de drinkwatervoorziening.
,,Ons water wordt door onszelf dagelijks getest tijdens de productie.

Daarnaast worden op allerlei strategische plaatsen maandelijks monsters genomen en getest. Daarbij gebruiken we normen die een stuk strenger zijn dan die van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het Landslaboratorium voert onafhankelijke tests uit en daarbij blijkt steeds weer dat het water vrij is van bacteriële besmetting”, aldus Clifford Heyliger, hoofd van het WEB laboratorium.Niet iedereen is het daarmee eens. ,,Het legionella-preventiebeleid op Aruba faalt aan alle kanten, waardoor levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan voor bewoners en toeristen. Dat zegt Leo Bikker, legionella-expert en voormalig bestuurslid van de Stichting Veteranenziekte in een interview met het Nederlandse vakblad TVVL Magazine dat dit weekend is verschenen.
Bikker was onder andere betrokken bij de begeleiding van slachtoffers van de legionella-uitbraak in Bovenkarspel. Hij ‘maakt zich ernstig zorgen’ over Aruba. De situatie die hij in 2014 en dit jaar tijdens werkbezoeken aantrof, noemt hij ‘schokkend’. Hoofdwaterleidingen, buffertanks en meteropstellingen in de felle zon, het gebruik van inferieur leidingmateriaal. Volgens Bikker maakt een aantal professionals op het eiland er een puinhoop van. Bovendien geeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties niet thuis, als er wordt gevraagd om in te grijpen. De man gaat daarbij voor het gemak voorbij aan het feit dat Aruba een autonoom land is, waar de eigen regering verantwoordelijk is.
Afdelingshoofd Productie Water, Filomeno Marchena, legt uit dat het Arubaanse leidingwater gedistilleerd wordt uit zeewater. ,,Daarna wordt het langs koraal gevoerd, waardoor er mineralen in het water komen. De hoeveelheid voedingsstoffen in het water is echter zo laag, dat de bacteriën die, zoals overal ter wereld, in het water voorkomen, zich nauwelijks uitbreiden.” Voordat het water het leidingennetwerk ingaat, wordt het nog door een UV-filter gevoerd, om eventuele micro-organismen onschadelijk te maken.
Het ontbreken van wetgeving en door de overheid opgelegde normen, is volgens Marchena geen probleem. ,,WEB is ISO-gecertificeerd door het onafhankelijke instituut Kiwa. We werken met de andere Nederlandse eilanden samen in een waterplatform en maken deel uit van een Legionella Control Group. De normen die we aan onszelf hebben opgelegd, liggen ver onder de internationale normen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Op het gebied van legionella volgen we de adviezen van Dick van der Kooij, een van de bekendste deskundigen.” Toch heeft Marchena een ontwerp gemaakt voor wetgeving, dat nu wordt behandeld door Directie Wetgeving. ,,Als waterproducent en distributeur doet WEB het uitstekend. Wij zijn verantwoordelijk voor het water tot aan de watermeter bij de mensen thuis en de bedrijven. Daarna zit dan ook een knelpunt. Als er ondeugdelijke leidingen worden gebruikt, of water lang stilstaat in de buizen, kan groei optreden van bacteriën of algen. In theorie zou iemand bij het douchen in aanraking kunnen komen met legionella. Kwetsbare mensen zouden dan ziek kunnen worden, maar voor zover wij weten hebben zich nog nooit gevallen van de veteranenziekte voorgedaan op Aruba.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.