Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Net twee weken na de invoering van het betaald parkeren in het centrum van Oranjestad, zijn de parkeertarieven aangepast. Er wordt niet langer per uur gerekend, maar per half uur en het tarief is naar beneden bijgesteld. 


Voor een florin kan een half uur worden geparkeerd. Wie twee florin betaalt kan daarvoor anderhalf uur gebruikmaken van een parkeerplaats.                                         In de parkeerautomaten kan worden betaald met florins, dollars of met een smart card. FOTO TERA GROUP

Ieder extra kwartier daarna kost vijftig cent. Bij elke betaalautomaat kan worden bijbetaald om langer te mogen parkeren. Op die manier kan een klant zolang parkeren als nodig is, zonder van tevoren te moeten bedenken hoe lang het gaat duren om bepaalde aankopen te doen.

AruParking had al de mogelijkheid om per half uur te laten betalen in het businessplan staan. Zoals de bedoeling was, is twee weken na de introductie geanalyseerd hoe lang auto’s gebruikmaken van een bepaalde parkeerplaats. De gegevens wijzen uit dat lang niet iedereen meer dan een half uur nodig heeft om een boodschap te doen. Wie denkt minder dan dertig minuten te parkeren, hoeft voortaan slechts een florin in de parkeermeter te stoppen. Ook blijkt het lastig voor mensen om in te schatten hoe lang een middagje winkelen duurt, omdat dit afhankelijk is van het aanbod in de winkels. Om die reden kan bij langer parkeren per kwartier worden afgerekend.
AruParking is tevreden over het parkeerbeleid tot nu toe. Uit hun onderzoek blijkt dat het even wennen was, maar dat de winkeliers nu wel de voordelen zien dat hun klanten dicht bij de winkels kunnen parkeren.
Ook voor mensen die werken in het stadscentrum is het parkeren goedkoper geworden. Het initiële tarief van 75 florin per maand is verlaagd tot zestig florin. De tariefsverlaging is mogelijk, omdat er meer parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor betaald parkeren dan in de voorbereidingsfase bekend was. AruParking benadrukt dat mensen die in het stadscentrum wonen een vergunning kunnen krijgen om één auto gratis te parkeren.
Overtreders worden streng gestraft. Wie niet of te weinig betaalt krijgt een wielklem aan de auto. Het verwijderen daarvan kost 75 florin. Wie langer dan drie uur op een parkeerplaats staat zonder te betalen, of de betaalperiode met meer dan drie uur overschrijdt, loopt het risico dat de auto wordt weggesleept. Dat kost de eigenaar 150 florin aan sleepkosten.
AruParking blijft de parkeerervaringen in de gaten houden en stelt het beleid bij als dat nodig is.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.