In een lokale ochtendkrant las ik maandag, 17 november 2014, het volgende: ‘Trabounan pa drecha lusnan di kaya kuminsa’. Een eerste reactie van een ieder die hier niet veel meer over weet, zal zijn ‘fantastisch’, ‘eindelijk!’. Is het ook, maar het had veel en veel beter gekund. Eind 2011 heeft de toenmalige overheid o.a. een offerte gekregen van een Europese fabrikant van Led straatverlichting om alle conventionele straatverlichting van het eiland te veranderen voor Led straatverlichting, plus additionele Led straatverlichting te plaatsen waar nodig, zonder dat de overheid hiervoor geld hoefde uit te trekken. Alles zou gefinancierd worden via de jaarlijkse besparing van de elektriciteitsrekening van de regering. De enorme kostenbesparingen van minimaal 60 procent op de energierekening van de regering konden gebruikt worden om de investering af te betalen. Zoals het hoort heeft de toenmalige regering in augustus 2012 een advertentie geplaatst voor een openbare aanbesteding (Project Openbare Led-verlichting Curaçao - bestek U.o.o.W. no. 2012-76), te houden op woensdag 19 september 2012). De aanbesteding is vanwege duistere redenen (zoals ik begrepen heb, te maken hebbende met de DOW) niet doorgegaan. Om en nabij diezelfde periode heeft een overheids-nv, helemaal los hiervan, een onderzoek laten verrichten door een onafhankelijk ingenieursbureau naar vijf verschillende OVL Led-armaturen van vijf verschillende leveranciers en na enige tijd in gebruik visueel te inspecteren op kwaliteit en degelijkheid van de constructie en de aangegeven IP-classificering. Guess what, de Europese leverancier (in Europa gefabriceerd) kwam ‘by far’ als beste uit de bus. Voor onze klimatologische omstandigheden, uitstekend! Voor alle duidelijkheid vermeld ik hierbij dat het niet Philips was. Tot mijn grote verbazing merkte ik begin dit jaar dat langs de gehele, nieuw aangelegde, verkeersweg die langs Julianadorp loopt, Philips Led straatverlichting is geplaatst (een pilotproject misschien?).
Ik moest gelijk denken aan hetgeen mij lange tijd geleden eens verteld werd: ,,DOW en Philips zijn met elkaar getrouwd, daar kom je niet tussen.” Kan het zijn dat de 2.618 straatverlichting armaturen die tussen nu en augustus 2015 geplaatst gaan worden Led straatverlichting zijn (zonder een openbare aanbesteding gehouden te hebben!) en zo ja van het merk Philips? Kan het zo verkeren? Gaat er nog ooit een openbare aanbesteding gehouden worden?
Rudy Sprock, Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).