Curaçao is de afgelopen dagen vaak besproken in de Nederlandse media. De Telegraaf, RTL Nieuws, de NOS, zij berichtten allemaal over ons. En hoe? Nou, we hebben meerdere malen de koppen gehaald! Gemoedelijk, zelfs een tikkeltje positief! Was dit een traktatie? Bespeur ik een trendbreuk? Welnee. Het kwam gewoon even goed uit. Het draaide namelijk allemaal om de berichtgeving in de discussie rondom zwarte piet die momenteel in Nederland woedt. En dan is het toch fijn als een ex-kolonie met een slavernijverleden hier zo relaxed over doet en deze Nederlandse traditie zo omarmt. Voor de Nederlandse media was dit een steuntje in de rug als het gaat om de beeldvorming in Nederland over de tegenstanders van zwarte piet. Want vergis je niet, dáár was het de Nederlandse media om te doen en het doel heiligt tenslotte de middelen. Het is mij opgevallen dat in Nederland Zwarte Piet zelfs met hoofdletters wordt geschreven! Maar nu, even de aandacht op onszelf richtend: Waar blijven onze ‘revolutionaire’ politici in deze discussie? Of beschouwen zij dit als een puur Nederlandse kwestie? Ik vraag mij dit af omdat zij toch erg getergd waren over op de reeks aanwijzingen uit Nederland richting de Cariben. Deze aanwijzingen hebben het anti-kolonialistisch sentiment onder deze vooruitstrevende politici weer flink aangewakkerd. Hun streven naar de soevereiniteit van onze natie is hierdoor nieuw leven ingeblazen. Je zou zeggen dat de perikelen rondom zwarte piet voor hen hét moment is om in te haken op het voor hen ó zo belangrijke thema van emancipatie van hun geliefde volk. Gemiste kans? Nee hoor. Het draait nu gewoon even om carnaval. Tja, misschien ben ik gewoon een Zeur Piet.
R. Marchena, Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).