Beste lezer, wij zijn het allemaal spuugzat om elke dag die golf van negativisme te moeten lezen en aan te horen! Elke dag weer over geweld, inbraak, afranselingen, moord en doodslag, slachtoffers in het verkeer, enz.
Nu kunnen we twee dingen doen: doorgaan met onze klaagzang of tot actie overgaan! Blijven klagen leidt tot niets! Actie nemen heeft verschillende alternatieven.
Petitie aan de autoriteiten om krachtiger maatregelen te nemen
Wanneer het volk erin slaagt een petitie met duizenden handtekeningen te organiseren, laten we zien dat wij wel degelijk in staat zijn pro-actief te handelen. Wanneer de regering een petitie met duizenden handtekeningen krijgt om een bepaalde actie te steunen, worden ze gedwongen gehoor te geven aan de wens van het volk. Dit is de eerste stap om tot een dialoog met de regering te komen en om meteen aan te geven dat we ons wel degelijk kunnen organiseren. Op deze wijze steunen wij de regering om krachtiger maatregelen te nemen dan de wet toestaat, omdat de stem van het volk heeft gesproken!
Organiseer je buurman, je straat, je buurt
Ik heb ooit uitgelegd hoe wij buurtbewoners hebben gemobiliseerd toen er diverse inbraken en joyriding waren geweest. Er werd contact opgenomen met de mensen in de onmiddellijke omgeving, er werden telefoonnummers uitgewisseld en iedereen werd goed op de hoogte gehouden wanneer er een vreemde snuiter in de buurt werd gezien, die natuurlijk al die ogen op hem gericht voelde. Binnen de kortst mogelijke tijd was het afgelopen met het gedonder.
U kunt hetzelfde doen. Begin met je naaste buren; zij gaan door met die van hen. En zo ontstaat er geleidelijk aan een heel netwerk van alerte mensen in de buurt.
Ik ben me ervan bewust dat tegenwoordig de zaak veel ernstiger is dan wat wij toen hebben meegemaakt. Maar dit is een reden temeer om tot een ‘watchdog’-organisatie te komen.
Neem contact op met de betrokken instanties
Laten we eerlijk zijn met elkaar: u weet heel goed wie in uw straat /buurt gestolen goederen koopt, of wie een auto rijdt die hij van zijn leven niet heeft kunnen kopen; u weet wie zich aan kinderen vergrijpt, zoals u ook weet welke kinderen uit de buurt ‘gangs’ vormen om de boel te terroriseren. Welnu, geef dit door aan de betrokken instanties! Dat is uw heilige plicht. Oftewel u neemt actie, of u blijft in angst leven in afwachting van wanneer u aan de beurt bent. Geloof me, mijn beste, uw dag komt ook, en ook de mijne, indien wij geen actie ondernemen!
Dit is mijn boodschap: onderneem actie in overeenstemming met uw mogelijkheden en zoek steun bij uw buren. Want alleen samen kunnen we het redden!

Joseph ‘Jopi’ Hart,
Stichting ‘Sirbi Komunidat’, Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).