Mevr. Jesus-Leito,
Iedereen die dit eiland lief heeft is bezorgd over de toekomst van de Isla-raffinaderij en de werkgelegenheid. Het is om te huilen dat na 29 lange jaren (bijna een complete generatie) het parlement noch de regering geen duidelijk standpunt hebben ingenomen voor wat betreft de toekomstig van de raffinaderij of de toekomst van het terrein waarop de raffinaderij is gevestigd. In diezelfde periode weten we nu door voortschrijdend inzicht dat de activiteiten van de Isla minstens 500 vroegtijdige doden heeft veroorzaakt.
De raffinaderij draagt niet 14 maar 5 procent van het bruto binnenlands product. De partij van mevr Jesus-Leito wil een gemoderniseerd raffinaderij zonder luchtvervuiling. De raffinaderij draagt niet alleen bij aan luchtvervuiling, maar draagt ook bij aan de vervuiling van veel baaien op Curaçao plus grondwater en bodemvervuiling rondom het Schottegat.
Economische projecten onder de wind van de raffinaderij ondervinden veel last en nadelige invloeden. Andere projecten komen niet eens door de overlast aan luchtvervuiling.
Bij het investeren van drie miljard in de raffinaderij zal de vervuiling minder worden, maar de werkgelegenheid zal juist sterk afnemen na de upgrading, die van zeer beperkte positieve invloed zal zijn op de werkgelegenheid, alleen tijdens de installatie van de upgrades. Minder werkgelegenheid is niet wat de jeugd verwacht als zij nu al kampen met een werkeloosheidspercentage van boven de 30 procent.
Gezien de resterende periode van 5 jaar van het contract en de aangenomen motie van het Parlement en de installatie van weer een commissie van de regering om zich te buigen over de raffinaderij lijkt het er wel op dat voorlopig geen beslissing zal vallen over de toekomst van Isla en de terreinen rond het Schottegat, met alle gevolgen van dien dat de toekomst ons zal overrompelen.
Het volk heeft het recht om zo snel mogelijk een duidelijk antwoord te krijgen welke richting de regering op wil met de gronden rond het Schottegat en wat voor reële kans we maken om een investeerder te krijgen die 3 miljard dollar in de Isla wil stoppen en een operator die levering van ‘crude’ op lange termijn kan garanderen voor de raffinaderij. Het buurland, dat eigenaar is van de huidige operator PdVSA, gaat door zeer zware tijden met grote tekorten voor wat betreft investeerbaar kapitaal. Zeker geen cash om buiten hun eigen territorium te investeren.
Edgar Leito, Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).