Zonder meetbrief en vergunning is na een feestelijke ceremonie met de bouw gestart. De overheid geeft een slecht voorbeeld en heeft geen poot meer om op te staan. Waarom nog een bouwvergunning aanvragen? Dat is toch nergens voor nodig? Ook het grote graaien gaat gewoon door. De begroting voor de bouw werd onlangs snel met 20 miljoen verhoogd. Niemand die het tegenhoudt. Alle betrokken partijen zijn gebaat bij een zo hoog mogelijke bouwsom. Behalve uitbuiting van arbeid, gebruik van goedkoop materiaal en corruptie is er nog een andere lucratieve praktijk, honoraria van architecten, constructeurs en managers als percentage van de bouwsom. Stijgt de bouwsom, dan gaan honoraria automatisch mee. Worden in badkamers ijzeren kranen door gouden veranderd, of muurverf door marmeren bekleding, dan stijgt de bouwsom en gaan honoraria automatisch mee. Een regeling uit de tijd dat adviseurs alleen werden ingeschakeld bij grotere, representatieve bouwwerken. Toen er nog sprake was van technisch verband tussen kubieke meters en bouwkosten. Maar de bouwtechniek is zodanig geëvalueerd dat deze relatie niet evident meer is. Kost het ontwerpen van een klein theater meer tijd dan van een grote danszaal, dan is ook bij gelijke bouwkosten het honorarium bij het theater hoger. Dat dit inzicht bij deze overheid ontbreekt, blijkt uit de krant van 31 januari: ‘De betaling van een beheersfee van 8,2 miljoen aan Usona is gerelateerd aan de bouwsom – wat heel gebruikelijk is bij dergelijke grote projecten - laat het ministerie van Financiën weten’. Sinds de EEG zijn in Nederland bouwsom en honorarium ontkoppeld en beide aan onderhandeling onderhevig. Wij leven hier nog in de vorige eeuw en daar profiteert Usona van.
Carlos Weeber, architect.
Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.