Hier moet altijd iets ergs gebeuren voordat men wat gaat doen om het probleem dat we al lang hebben zien aankomen te verhelpen.
Het kruithuis vliegt in de lucht, drie mensen overlijden en nu gaan ze maatregelen treffen. Iets wat ze al in 2007 van plan waren, want toen was er een commissie in het leven geroepen om het probleem van het verouderde kruithuis te bestuderen.
De heren kwamen bij elkaar en vergaderden er op los en kregen allemaal betaald voor de moeite. En toen ze uitvergaderd waren werd de commissie opgeheven.
Maar als we denken dat het kruithuis erg was, laten we dan hopen dat de raffinaderij niet ontploft, want als dát gebeurt hebben we écht een ramp waar wij de gevolgen van niet kunnen overzien en alleen maar kunnen raden. Daarbij vergeleken is het kruithuis maar een klappertje!
Een verslaggever die ik ken vraagt al maanden aan de spreekbuis van de PdVSA, meneer Gijsbertha, of ze een kopie van hun rampenplan kan krijgen. Tot op heden zonder resultaat.
Ze zal eerder een antwoord van de Heilige Geest krijgen, dan een antwoord van meneer Gijsbertha van PdVSA. Dezelfde man overigens die beweerde dat de olie die Jan Kok verpest heeft niet uit Bullenbaai kwam en dat de olie die de haven uitloopt niet van de raffinaderij afkomstig is.
Dezelfde man die beweerde dat de stank waardoor 6.000 kinderen naar huis werden gestuurd omdat ze allemaal ziek werden niet van de raffinaderij kwam.
Rampenplan? Hebben ze niet! Misschien weet meneer Gijsbertha het Spaanse woord er niet voor: dat is ‘plan de desastre’.
We weten nu al dat als er een orkaan over deze klip komt dat zeker 60 procent van de huizen hier zonder dak komt te zitten omdat de daken niet verankerd zijn in de muren. De laatste decennia hebben ze pas wetten gemaakt om de verankering van de daken te verplichten.
We weten ook dat als er een orkaan komt dat we zonder water komen te zitten. Hebben we daar een rampenplan voor?
En dan hebben we het niet over het asbestprobleem of dat giftige poeder waar de raffinaderij af en toe half Curaçao mee bedekt en wat stilgezwegen wordt, of de rook die tijdens regen alles wat beneden de wind van de raffinaderij ligt bedekt met een roetlaag die zwaar giftig is.
How about insecticides, zoals Baygon dat in Europa niet verkocht mag worden en dat hier wél (en in derdewereldlanden (zoals dus Curaçao)) verkocht wordt. Chloor in ons drinkwater? Hoe halen ze het in hun hoofd om ons dat gif te geven.
We hebben tegenwoordig internet en kunnen alles zelf opzoeken dus we kunnen niet meer dom gehouden worden en zijn beter geïnformeerd dan die ‘pencil pushers’ die een politieke baan hebben gekregen zonder dat ze ook maar een schim van een opleiding hebben genoten.
En nu maken we dezelfde fout, we wachten totdat de PdVSA ontploft om maatregelen te treffen. En geloof me, een van deze dagen gebeurt het want van onderhoud hebben ze geen kaas gegeten. Het is één grote roestbak!
En wat zeggen we dan? We gaan een commissie in het leven roepen om het probleem te bestuderen. Maar zolang we die kerstpakketten van de PdVSA krijgen met Johnnie Walker Blue Label kijken we de andere kant uit en gaan rustig door met feesten!
Het moest levens kosten om mensen wakker te schudden? Sorry, hier kan ik écht niet om lachen.
Arthur Donker, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).