De gekozen president Michel Martelly zal Curaçao bezoeken om een aantal zaken te bespreken met de regering. Ook zal hij van de gelegenheid gebruik maken om de Haïtiaans gemeenschap toe te spreken. Haïti heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Deze Franse kolonie sedert 1697 was een grote producent van koffie, katoen, indigo en rum. Na de grote slavenopstand onder leiding van Toussaint en Dessalines werd de onafhankelijke republiek Haïti op 1 januari 1804 gevestigd. De VS heeft Haïti pas in 1862 erkend. Na de aardbeving in januari 2010, waarbij een groot gedeelte van het land en vooral de hoofdstad Port-au-Prince werden verwoest, wordt veel aandacht besteed aan de opbouw. Bij deze aardbeving kwam ook de heer Francisca van de Luchtvaartdienst van Curaçao om het leven. Hij verbleef aldaar voor een conferentie. Halverwege de 19e eeuw werd de derde en laatste keizer Soulouge verdreven en hij heeft enige tijd gewoond in de gebouwen alwaar thans ‘Keizershof’ op Curaçao is gevestigd. Grote bekendheid verkreeg het land tijdens het bewind van Francois Duvalier en na zijn dood in 1971 bij de opvolging door zijn zoon Jean Claude Duvalier (Baby Doc). Deze laatste dient zich thans voor de rechter te verantwoorden voor zijn wandaden. In de Duvalier-periode ontstonden de Tonton Macoutes. Later werd deze beruchte organisatie de Vrijwilligers voor de Nationale Eenheid. Op Curaçao hebben de ouderen onder ons Jack Delva gekend die in Otrobanda als fruitverkoper optrad. Hij was later de beruchte chef van de Tonton Macoute op het platteland te Haïti. President Martelly is bezig om een moderne, efficiënte legerorganisatie op te bouwen. Een Haïtiaans spreekwoord zegt ‘Ansanm n’ap rebate Ayti’ (samen zullen wij Haïti opbouwen).

Johan Oldenboom, Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.