Dat je uit het goede hout gesneden bent, staat buiten kijf. Evenwel, een mens moet af en toe stilstaan, reflecteren en controleren of het vizier in de juiste richting staat.
Natuurlijk heb je gelijk als je het hebt over corrupte politici op de eilanden. Maar zoals je weet, it takes two to Tango. Wie heeft meer schuld, degene die een zak geld op tafel legt of de ambtenaar die het oppakt? Je zou zeggen de eerste want wie betaalt, bepaalt.
Om dezelfde reden wordt deze dan ook nooit veroordeeld. De naam zegt het al: Hollands koopmanschap, alles is te koop, iedereen heeft een prijs. Het begon allemaal met kraaltjes en spiegeltjes en na de annexatie van Bonaire is het eind nog niet in zicht. Hele lappen grond en kuststroken zijn gewoon in beslag genomen door hotels en resorts en afgezet met beton en prikkeldraad, steeds minder is toegankelijk voor publiek.
Minister Suzy bekende laatst dat het merendeel van die vergunningen en contracten illegaal is afgegeven. En dat het niet meer terug te draaien is. Maar dat vanaf vandaag er een stop aan gezet zal worden, het moet nu volgens regels en procedures. En dat zei ze zonder ook maar even te knipperen met de ogen. Nu is het te laat, al die nostalgische stekjes zijn reeds weggegeven.
Je bleef stil toen er een terminal op Hato geopend werd, speciaal voor privéjets. Er hoeft nu maar één ambtenaartje omgekocht te worden en er komen koffers met euro’s, XTC en wapens binnen en wij kraaien victorie als er één pistool op een fruitbarkje ontdekt wordt.
Waarom zeg je niks van al die bedrijven die de arbeidswetten aan hun laars lappen, als die er al zijn. Neem jouw eigen Albert Heijn; draait woekerwinsten en haalt gezinnen uit elkaar met openingstijden op zon- en feestdagen. Werk je zo niet criminaliteit in de hand? Dit moeten ze in Nederland niet in hun hoofd halen.
Je hebt inderdaad gelijk als je het hebt over de gokwereld en het witwassen. Maar je vergeet dat in dezelfde offshore niet alleen casino’s maar ook banken, verzekeringsmaatschappijen, etc. er een dubbele boekhouding op na houden. Als die allemaal normaal belasting zouden betalen, hadden we heel wat minder problemen op dit eiland.
Dus Ronald, recht je socialistische rug en richt je pijlen op hen die alles hebben en méér willen. Zoek eerst de boosdoener in eigen kring. Want hoe je het ook draait of keert, het omkopen hebben we van jullie geleerd.
John da Silva, Curaçao

ADBrief 800


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).