Al het nieuws

Markten werden deze week opgeschud door berichten uit China: Op donderdag maakte de grootste stockbroker van China, Citic Securities, bekend dat zij gaat meewerken aan een onderzoek van de overheid naar vermoedelijke overtredingen van regels met betrekking tot handel in aandelen. Ook de derde grootste stockbroker, Gousen Securities, wordt onderworpen aan een dergelijk onderzoek. Deze berichten veroorzaakten een golf van onzekerheid onder beleggers die vervolgens aandelen in met name de financiële sector dumpten: de Shanghai Composite Index, een belangrijke graadmeter voor Chinese aandelen daalde gisteren maar liefst 5,5 procent. Sinds juni dit jaar verliest deze index 38 procent!
Terwijl de stemming op de beurzen in China alsook in andere opkomende landen bedrukt is, is het sentiment in Europa juist heel positief. Zo bereikte de ‘Executive and Consumer Confidence’-index gisteren een hoogtepunt (zie grafiek).

Deze index meet het vertrouwen van topexecutives in de industrie-, diensten-, en bouwsector alsook van de detailhandel en consumenten. Voor het eerst sinds mei 2011 overschrijdt deze index het niveau van 106: het vertrouwen in economisch herstel sterkt behoorlijk aan.
Ook de aandelenmarkten in Europa trekken aan: de Stoxx Europe 600-index bijvoorbeeld staat op ruim 16 procent winst sinds het begin van dit jaar, terwijl de DAX-index ruim 19 procent winst laat zien in dezelfde periode.
Deze ontwikkelingen hebben veel te maken met de monetaire verruiming die de ECB is opgestart alsook de verwachte uitbreiding hiervan: immers bedrijven en particulieren kunnen langer profiteren van goedkoop lenen, terwijl de zwakke euro, mede als gevolg van deze monetaire verruiming, de exporten en dus groei ondersteunt.
De verwachtingen rond de monetaire verruiming van de ECB zijn hoog gespannen: zowel aandelen- als valutamarkten rekenen op een uitbreiding van het asset-buying-programma van de ECB. In anticipatie daarop Euro glijdt de euro verder weg en staat ten tijde van dit schrijven op 1.0583 (verkoop EUR/ANG op 1,9223).
Komende donderdag zal duidelijk worden of de ECB de markten geeft wat zij verwachten…

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).