Van onze redactie

Santiago - Demonstranten in het zuiden van Chili hebben geprobeerd de wijding van een katholieke bisschop te verhinderen, omdat hij het seksueel misbruik van jonge jongens door een priester zou hebben toegedekt. Dit meldt La Chispa. Politie in de stad Osorno zei dat zeker 650 mensen naar de kathedraal kwamen, gekleed in het zwart als protest tegen de bisschopswijding van Juan Barros.

Volgens de demonstranten gebruikte Barros zijn positie in de kerk om een onderzoek te verhinderen naar de handelwijze van zijn mentor, Fernando Karadima. Barros ontkent alle aantijgingen. Vorige maandag stuurde hij een brief naar priesters waarin hij schreef: ,,Ik heb nooit geweten van de ernstige misbruiken die deze priester tegen zijn slachtoffers heeft begaan en evenmin heb ik ooit zo iets vermoed.”

Meer dan duizend personen schreven naar paus Franciscus om hem te vragen de benoeming te herzien. ,,Ik geloof dat de katholieke kerk niet naar zijn mensen luistert”, zei het christendemocratische congreslid Sergio Ojeda. ,,Daarom vragen we bisschop Barros waardigheid te tonen en af te treden en zo een eind te maken aan dit enorme probleem.”

Topbestuurders van de Chileense katholieke kerk en de meeste lokale autoriteiten bleven weg, maar de ceremonie ging zondagmorgen door in Osorno, op 900 kilometer ten zuiden van hoofdstad Santiago. Er was veel politie aanwezig en drie personen werden gearresteerd.

Aanhangers van Barros waren ook aanwezig bij de wijding en zeiden dat hij een goede man was, die door velen verkeerd werd begrepen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).