Door Ronald van Raakvanraak
,,Ga je touw halen.” Met deze woorden bedreigde Marvelyne Wiels zaterdag haar broer Aubert Wiels. Marvelyne is de belangrijkste vertegenwoordiger van Curaçao in Nederland, Aubert was ooit haar partijgenoot bij Pueblo Soberano (‘Onafhankelijk Volk’). Hij verliet de partij na de moord op hun broer Helmin Wiels, tegen wiens moordenaars vorige week in Willemstad een indrukwekkende rechtszaak werd gevoerd. Marvelyne Wiels haalt voortdurend onbegrijpelijke strapatsen uit: zij vervalste haar cv, intimideerde medewerkers en bedreigde journalisten. Zaterdag, tijdens een toespraak in het partijgebouw van Pueblo Soberano, toonde de minister opnieuw haar bokkensprongen, nu tegenover haar broer.
,,Er zijn mensen die liegen, ze worden net karkassen, ze krijgen horens, zij zijn zieke mensen, er zijn geen medicijnen voor hun, om gekke dingen te doen… Je weet dat ik veel meer weet dan dat, daarom moet je in de duisternis blijven leven. Je moet in de schaduw blijven leven… Ik zeg je, ik ben meer vrouw dan een vrouw, ik ben meer vrouw dan jij een man bent, en ik ben meer vrouw dan een vrouw die jij kan krijgen. Daarom moet je blijven kruipen, straks doet je auto het niet, ga kijken wie jou kan helpen… Je doet wat je wilt, één ding weet ik, dat Kooyman morgenochtend om zeven uur geopend is, ga je touw halen.” (Vertaald uit het Papiaments.)
Ik ben een politicus in Nederland, ik ga niet over de politiek op Curaçao, zeker niet in de partij Pueblo Soberano en al helemaal niet binnen de familie Wiels. Maar ik heb wel zorgen over de verhoudingen binnen het Koninkrijk. Marvelyne Wiels is lid van de Rijksministerraad, onder voorzitterschap van premier Rutte. Als Gevolmachtigde minister is zij ook de belangrijkste vertegenwoordiger van Curaçao in Nederland. In deze functie moet zij bemiddelen tussen onze landen en proberen problemen te voorkomen. Vriend en vijand zullen het wel eens zijn dat Marvelyne Wiels hiervoor niet de juiste persoon is.
Premier Rutte, de voorzitter van de Rijksministerraad, lijkt geen enkele moeite te doen om Marvelyne Wiels weg te krijgen en ook premier Asjes van Curaçao blijft haar voortdurend de hand boven het hoofd houden. Als ik mensen op Curaçao vraag waarom krijg ik telkens hetzelfde verhaal: na de moord op Helmin Wiels zou Marvelyne Wiels premier Asjes in het zadel hebben geholpen, in ruil voor de functie van Gevolmachtigde minister. Een ander verhaal wil dat de coalitiepartijen de regering op Curaçao koste wat kost in het zadel willen houden, bang als zij zijn dat Gerrit Schotte opnieuw aan de macht komt, de oud-premier die verdacht wordt van banden met de maffia.
Op Curaçao doen altijd veel verhalen de ronde, je weet nooit wat je precies moet geloven. Maar wat ik wel weet, is dat het met Marvelyne Wiels zo niet verder kan, dat haar touw de politieke verhoudingen steeds verder in de knoop trekt. Premier Rutte of Koninkrijksminister Plasterk, iemand zal eens een goed gesprek met haar moeten hebben. Premier Asjes van Curaçao of Alex Rosaria van coalitiepartij PAIS, iemand zal toch eens de bok in het hok moeten krijgen. Ik ben ook best bereid om eens een kopje thee te gaan drinken, maar betwijfel of dat de goede verhoudingen veel dichterbij zal brengen.

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP. Zijn column verschijnt vandaag ook in Nederland op ThePostOnline.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).