Beste heer John van Buuren, ja, simplistisch gezien heeft u volkomen gelijk, maar zo eenvoudig ligt het niet. In 1948 kreeg Israël eindelijk de status van natie, daarvoor moesten 6 miljoen joden uitgemoord en vergast worden.
Door alle eeuwen heen werden de joden en de zigeuners op één grote hoop gegooid, dat wil zeggen: mensen zonder basisrechten van land en waardigheid. De Duitsers waren immers zo trots op: ,,Grund und Bodemethos!” Maar datzelfde werd niet gegund aan de joden.
Ik ga niet een gekrakeel aan van wat er is gebeurd na de Tweede Wereldoorlog, maar wel dat de Engelsen met een zwaarwegend oordeel de joden eerst een stuk land wilden geven in Afrika, om daarmee zowel de joden als de Palestijnen tegemoet te komen in Kanaan zelf. En híer ligt de wortel van het kwaad, beste heer Van Buuren. Ongelooflijk dat het Engelse compromis zoveel kwaad kon stichten. Als je de geschiedenis nagaat, zie je dat het volk Israël eeuwenlang een volk van de diaspora is geworden, wat niet wegneemt dat het het land was van koning David en koning Salomo en ook het moederland van Jezus. Ga het na, heer Van Buuren, en je krijgt een geopolitiek beeld van Israël. Natuurlijk is het vreselijk wat de joden doen in het ‘uitroken’ van onschuldige Palestijnen. Maar we weten ook dat het kleine Gazaland geregeerd wordt door fundamentalistische moslims, en die hebben geen gewetenswroeging tegenover de onschuldige Palestijnen. Haal die leiders weg, zet er gematigde leiders voor in de plaats en… we komen een eind verder naar vrede.
Maar bent u ook op de hoogte van de onverzoenlijke haat van zijde van de fundamentalistische moslims tegenover álles wat niet bij hen past. Zie nu weer Sisi aan het werk: De vrouwen moeten besneden worden, ze gaan terug naar de Middelleeuwen. Ze democratiseren nooit en te nimmer. Ik verzeker dat, indien Mohammad nu daar zou rondlopen, hij een hartaanval zou krijgen van wat zijn zogenaamde erfgenamen van zijn koran, van zijn Heilige Allah gemaakt hebben. Hetzelfde geldt voor Jahwe, die door de hele geschiedenis heen telkens weer misbruikt is, waardoor zijn heilige naam verguisd en ongeloofwaardig is gemaakt. Ze hebben dan uit Jahwe een afgod gemaakt. Oorzaak: smerige politiek!
Machtshonger! Haal ook daar de fundamentalistische leiders weg en zet er gematigde leiders voor in de plaats en… we zijn een eind verder naar de vrede. 
De hele wereld is ingedeeld in smerige politieke kampen. Ook wij op Curaçao kunnen hier een woordje over meepraten.
Dios ta spar nos. Open je ogen, je oren, open je mond voor tolerantie, liefde, hoop en liefde in vertrouwen en dan blijkt dat wij alle mensen zijn op deze aardbol.
Ds. Jan Jonkman,
Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).