Het blijft een onderwerp waar nog steeds documentaires en films over gemaakt worden en veel over geschreven wordt. Dat nog steeds in de huidige tijd. Men vertelt dat het een bewustwordingsproces is en ze willen de wereld tonen wat er allemaal goed mis is gegaan door de ogen gezien van deze tijd. Doch wetende dat slavernij nooit verdwenen is. Want wat zien en maken we mee op de dag van vandaag?
- Journalisten worden hun mond gesnoerd en voor 2 weken de toegang ontzegd.
- Werkgevers die hun personeel, via zeer louche constructies beschermd door de wet, van 's morgens vroeg tot laat in de avond in hun winkels laten werken.
- Een paspoort verlengen (wat je vrijheid zou moeten geven) 3 tot 4 maanden duurt.
- Geld lenen bij banken waarvan we weten dat het geld niet meer bestaat en alle risico is voor de lener.
- De schijn die ons voorgehouden wordt dat we democratisch onze leiders mogen kiezen, maar in werkelijkheid door slimme constructies die personen gaan zitten die al voorbestemd zijn.
- Lange rijen bij openbare instanties die weten dat er zo'n 150.000 mensen wonen op het eiland en dat er zeker 2/3 geholpen moeten worden door 3 loketten.
- Regeringen die jaar in jaar uit de burger leugens voorschotelen en zelf wegkomen met alles wat tegen de wet is en duidelijk niet voor hen geschreven is.
- Exorbitant hoge bedragen om een simpel bewijs te ontvangen dat je tot deze gemeenschap behoort.
- Het 1.5 ppm fluoride vergif dat tegen alle rechten van de mens in, in ons drinkwater geloosd wordt samen met nog andere stoffen om ons langzaam maar zeker te vergiftigen.
- We hebben een gezondheidszorg die beetje bij beetje dichtgeknepen wordt voor de burger en expansie maakt bij de cash betalende particulieren en privéklinieken.
- Als burger niet naar buiten mogen brengen als je onder dwang zaken hebt moeten ondertekenen of dat je 40 dagen gemarteld bent in je cel.
- Water en elektra worden per direct afgesloten, maar bij de ‘onschendbare’ en de ‘rijke’ bedrijven mogen die schulden in de miljoenen lopen.
- Het onmogelijk bereiken van ambtenaren die simpelweg niet of nooit op hun plaats zitten.
- Het niet naleven door een selecte groep van deze maatschappij van de regels en wetten omdat ze zich beroepen op onschendbaarheid.
- De burger waar alleen nog maar een ‘krom’ recht hoort uitgesproken te worden, omdat de advocaten die je moeten verdedigen, voor jouw zaak maar twee uren uit mogen trekken en nauwelijks betaald worden voor pro deo zaken.
Zo kunnen we met deze lijst nog wel even doorgaan, maar we kunnen hieruit al duidelijk opmaken dat we, als simpele burger, als een slaaf behandeld worden, alleen het is in een nieuw jasje gestoken. Slavernij is er nog steeds en dan wel in een ‘nieuwe’ vorm waar alsmaar, langzaam maar zeker, de kraan van al het menselijke, gesteund door de politiek, wordt dichtgedraaid. Je bent als ‘mens’ niets meer dan een cribnummer.
Slavernij wat we kennen vanuit de geschiedenis is nooit weggeweest. We zijn door een slimme manier van interpreteren wat slavernij is, om de tuin geleid en heeft men mensen doen geloven dat er vrijheid bestaat. Alles behalve dat is waar.
John Baselmans, Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).